Ит Лидери

ЕС ще разчита на 5G за икономически растеж, ще се бори с фалшивите новини

Владимир Владков

5G мрежите са гръбнака на днешната и бъдещата конкурентоспособност на Европейския съюз. Това е инфраструктура, която може да ни помогне да се справим по-добре в кризата, тя е стратегически актив, който може да даде мощен тласък на ЕС при сътрудничеството с глобалните си партньори, заяви Лизе Фюр, генерален директор на ETNO, по време на виртуалното събитие "5G: Empowering Recovery and Fighting Misinformation". То бе организирано от Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO) и асоциацията на мобилните оператори GSMA, в която се включиха евродепутати от Испания, Гърция, Германия и Ирландия, специалисти от здравеопазването, представители на мобилни оператори, включително от Vivacom, която е член на ETNO.

Внедряването на 5G технологията трябва да продължи с ускорени темпове, в противен случай Европа ще изостане от останалите региони, като освен забавените и заради пандемията COVID-19 търгове, властите и телеком операторите трябва да се справят и с разширяващата се дезинформация, разпространяваща се основно сред младите потребители в различни социални мрежи. Според най-новите данни на GSMA, протестите срещу 5G на хора, повярвали на публикациите за хипотетичната връзка между пандемията и 5G, са довели до 142 атаки в 10 страни, като най-сериозни са щетите във Великобритания с нападнати 87 мачти, 28 в Нидерландия и 17 във Франция. Подобни инциденти има още в Белгия, Италия и Германия, коментира Афке Шарт, вицепрезидент и ръководител на GSMA за Европа.

"Свързаността и смарт свързаността може да се окаже липсващата връзка между дигиталната стратегия на ЕС и т.нар. "Зелена сделка" на ЕС чрез възстановяване, базирано на задълбочена дигитализация и нови начини на производство с по-малко замърсявания и без похабяване на ресурси, добави Фюр. - Често се оплакваме, че нямаме Европейска Силициева долина. Но с 5G Европейският съюз може да постигне предимства и да използва 5G за развитие на разнообразни индустриални фабрики, за иновации на малки и средни фирми, за публичната администрация, болниците и училищата", добави генералният директор на ETNO.

Свързаността и 5G са ключ за нашето икономическо възстановяване, като страните членки не трябва повече да отлагат търговете за РЧ спектър, подходящ за 5G. Отлагането на внедряването на 5G технологиите ще навреди на конкурентоспособността на Европа, допълни евродепутатът от Испания Сузана Солис Перес. Според нея, именно темата за възстановяването на икономиката трябва да е водещо, като прозрачното и честно обяснение на технологията и нейните предимства трябва да бъде подкрепено от научните изследвания, част от които са били забавени заради пандемията. Темата за сигурността на мрежите също остава във фокуса и на ЕП, и на националните регулатори.

Колкото повече чакаме разгръщането на 5G, толкова повече ще компрометираме стратегическата си автономия, индустриалния, политическия и техническия си суверенитет. Скоростта, с която дезинформацията за 5G се разпространява, е страшна. Гражданите трябва да бъдат оборудвани с правилните цифрови инструменти, за да различават такива новини от реални, подчерта още тя.

Според нея, притесненията относно рисковете трябва се вземат предвид, но също така трябва да имаме доверие на проучванията и на лимитите за излагане на ЕМВ, предложени от независимите експертни организации А те казва, че 5G не е опасна, допълни евродепутатът от Финландия Миапетра Кумула-Натри. "Същевременно COVID19 забави редица търгове за 5G спектъра в ЕС. 100% от този радиочестотен спектър трябва да бъде разпределен до 2021 г., а до момента това важи едва за 20% от него. Трябва да ускорим тази фаза, останалите глобални играчи няма да ни чакат", допълни тя.

Правилата и указанията за разгръщане на мобилни мрежи бяха обновени през март 2020 г., като те се базират на многобройни научни изследвания за влиянието на ЕМВ върху човешкото здраве. Те потвърдиха, че лимитите за излагане на РЧ вълни, посочени в препоръките досега, са достатъчно ниски и при спазването им ЕМВ нямат вредно въздействие върху здравето на хората, заяви Андреас Гейс, ръководител на отдела за политиката в РЧ спектър към DG CONNECT на Еврокомисията.
Международните ограничения за ЕМП бяха потвърдени и за 5G, наложените и проверявани от регулаторите лимити са 50 пъти по-ниски. Трябва да се фокусираме вече върху положителните аспекти на тази технология и сценариите за употреба от бизнеса, коментира Гейс.

Именно върху ползите наблегна Олга Симане, ръководеща отдела по връзки с обществеността на Telia. "Нашият подход към 5G е насочен към потребителите. Реализирали сме тестови внедрявания, за да поддържаме техния бизнес модел, например за по-безопасна работа в мините, или по-достъпно здравеопазване и на отдалечени места. А сега дезинформацията може да ерозира доверието в тези ключови технологии" добави тя.

Радослав Златков, техническите директор на Vivacom, допълни, че в България се прилагат още по-стриктни мерки за изграждане на мобилна инфраструктура. Според него, се налага операторите да вадят нови разрешителни не само за нови обекти, но и за всяко надграждане на капацитета, за внедряване на всяка нова технология. "Смарт антените са нужни за 5G, трябва ни по-гъвкаво разрешение за изграждане, така че да има баланс между инвестиции и приходи", допълни Златков.

Радослав Златков, СТО на Vivacom, и Калина Димитрова, директор на Дирекция "Съобщения" в МТИТС, също участваха в дискусията

Радослав Златков, СТО на Vivacom, и Калина Димитрова, директор на Дирекция "Съобщения" в МТИТС, също участваха в дискусията


"За мен 5G e еволюция, а не революция, така че новата технология ще съжителства още дълго с останалите, особено с 4G. A внедряването на Standalone 5G услуги ще се осъществи, когато потребителите се нуждаят от тях, особено при нужда от бърза реакция на мрежата. Но дотогава можем да оптимизираме разходите за внедряване. Трябва ни и мащабна кампания, чрез която заедно с местните власти да обясним ползите от мобилната свързаност и за гражданите, и за бизнеса", обясни още Радослав Златков.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X