Операторски Мрежи

5G робот получава команди през SA 5G мрежа на A1 и ZTE

Владимир Владков

Демонстрация на робот, изпълняващ дистанционни команди през 5G мрежа, базирана на т.нар. Standalone режим (т.е. 5G връзка от край до край), осъществиха А1 и китайският доставчик ZTE. Роботът и съответната частна 5G микромрежа е изградена в магазина на оператора в столичния Mall of Sofia. Управлението на ръцете и пръстите на робота се контролира от човек, носещ специални датчици, като всяко негово движение се повтаря почти мигновено от робота. 5G свързаността позволява на робота да възпроизвежда действията на човека в рамките от 6 до 10 милисекунди или почти 5 пъти по-бързо в сравнение с възможностите на 4G и Wi-Fi мрежите.

Роботът повтаря движенията на човека, носещ на ръцете и пръстите си датчици, предаващи тези движения през 5G SA мрежата на А1 и ZTE

Роботът повтаря движенията на човека, носещ на ръцете и пръстите си датчици, предаващи тези движения през 5G SA мрежата на А1 и ZTE


Този сценарий показва едно от трите основни приложения на 5G мрежите, а именно критични комуникации с ултрамалко закъснение и ултранадеждна свързаност. Именно Standalone режимът дава възможност за създаване на т.нар. логически срезове (network slicing), чрез които 5G мрежата автоматично предоставя на съответното бизнес приложение нужните му характеристики на връзката (времезакъснение, капацитет и непрекъсваемост). Демонстрация на робота е част от очакваните приложения на 5G в автоматизираното производство, медицината, дистанционното управление на машини в опасни за човека среди. За демонстрацията в своя магазин A1 е изградила временна 5G мрежа от самостоятелен тип, с оборудване на ZTE, която работи на тестовите честоти, предоставени от КРС в обхвата 3,6 GHz.

"5G SA мрежа в съчетание с виртуална реализация на мрежовите функционалности ще осигури по-добри възможности за приложение на 5G във всички сфери на икономиката и ежедневието, включително роботика и автоматизация. Това ще ни даде възможност да отключим пълния потенциал на мобилните технологии от следващото поколение. Благодарение на самостоятелните 5G мрежи ние ще влезем в нова ера на супербърз широколентов мобилен достъп, ултранадеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини, която ще даде нови възможности на хората", заяви Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1 България.

"Чрез тази съвместна демонстрация, която е и първият ни полеви 5G SA тест в България, А1 и ZTE представят бъдещето на телекомуникациите към широката общественост в страната. Потенциалните приложения на тази революционна технология създават възможности както за засилено икономическо развитие, така и за подобряването на живота на хората", коментира Кристиян Вошиц, главен изпълнителен директор на ZTE Австрия и ръководител на ZTE за Източна Европа.

На практика цялото оборудване за 5G SA мрежата в Mall of Sofia е на ZTE, като компанията използва собствени чипсети, базова станция с възможност за 64х64 MM-MIMO и крайни устройства, работещи с антени 4х4. Въпреки че демонстрацията с робота и 5G SA мрежата е уникална за България, все още не е ясно дали ZTE ще е сред доставчиците на бъдещата 5G мрежа на А1. Операторът тепърва ще разглежда предложенията на водещите в тази сфера производители.
Вижте цялата демонстрация във Facebook видеото на Computerworld:

5G зоната на А1 ще бъде отворена за всички желаещи в магазина в Mall of Sofia на 19 и 20 декември между 17 и 21 часа и на 21, 22 и 23 декември от 12 до 21 часа. Всички посетители на демонстрациите ще могат да се снимат с робота и да получат скреч карта, която ще им даде шанс да спечелят малък подарък от А1.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X