Операторски Мрежи

Канцлерът Меркел призова за общ "европейски фронт" по темата за китайските 5G

Владимир Владков

Германският канцлер Ангела Меркел призова за общо становище на европейските страни по отношение на включването на китайски доставчици в разгръщането на 5G мрежи, като посочи, че разнопосочните сигнали могат да се превърнат в катастрофа за Европа, обяви Reuters.

По време на дебати в германския парламент тя е обявила една от най-големите опасности за региона – това, че "отделните страни в Европа имат свои собствени политики по отношение на Китай".

Меркел е казал, че Германия и Франция трябва да са първите, които да се споразумеят за общ подход към Китай, който да бъде последван от по-мащабна европейска позиция. Канцлерът отбеляза, че 5G без съмнение ще изисква по-голяма сигурност, но добавя, че онова, което бъде дефинирано за двете страни, трябва да бъде обсъдено и с другите европейски партньори. Според нея, спецификациите за 5G сигурността трябва да бъдат с широк обхват, а не да се фокусират върху отделни компании.

Коментарите на Меркел са очевиден отпор на продължаващия натиск от страна на САЩ да последват тяхната политика за забрана на Huawei да се състезава за 5G договори. Всъщност публикациите за коментарите на канцлера се появиха, след като германският вестник Bild съобщи, че американският съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън е изпратил ново предупреждение до Германия да не работи с китайския доставчик. Той е описал Huawei като "корумпирано държавно предприятие", което е "тясно свързано с Комунистическата партия на Китай". Някои политици в Германия поискаха Huawei да бъде изключена от 5G договорите, пише още Reuters, като отбелязва, че всички национални оператори са потребители на китайския производител.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X