Операторски Мрежи

КРС ще организира търгове за 5G честоти през второто тримесечие на 2020 г.

Владимир Владков

През 2020 г. Комисията за регулиране на съобщенията ще организира процедури за предоставяне на честоти в обхвата 3,6 GHz за изграждане на 5G мрежи в градска среда, като в този обхват има достатъчно ресурси, ще има и друга процедура за представяне на сегменти от най-ниския РЧ диапазон 700 MHz, който да се използва "споделено" за постигане на максимално покритие. Това заяви на конференцията "5G – Интелигентна трансформация и растеж" Иван Димитров, председател на КРС. Комисията организира събитието с участието на министъра на транспорта, ИТ и съобщенията Росен Желязков специалисти от GSMA, трите мобилни оператора, здравния сектор и икономическия университет, както и от две други министерства – МРРБ и Министерство на здравеопазването.

"През 2020 година в България ще има "умни" градове с изградени мобилни мрежи от пето поколение", заяви Росен Желязков. Според него държавата в лицето на правителството и на регулатора могат да стимулират развитието и разгръщането на мрежите. "Ясно е, че целенасочените инвестиции не могат да бъдат други освен пазарно-ориентирани и за да може да се стимулира потреблението, ще трябва да се мисли за мерки като намаляването на първоначалните и годишните такси, които се събират за използването на спектъра", каза Росен Желязков. Той добави, че в началото на декември Министерският съвет ще приеме променената тарифа за тези такси.

Росен Желязков, министър на транспорта, ИТ и съобщенията

© МТИТС

Росен Желязков, министър на транспорта, ИТ и съобщенията


В момента режимът на изграждане на мобилна станция е приравнен към изискванията за водно-електрическа централа, посочи министърът. Според него, тези процедури трябва да бъдат облекчени, но при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. "Ще намалим административната тежест, но ще засилим здравния контрол, обясни той.

Ласло Тот, GSMA

Ласло Тот, GSMA


"Политиката за разполагане на базови станции, радиокули и други елементи от мобилната инфраструктура се сблъсква с големи бюрократични пречки и дългосрочни и скъпи процедури. Проектозаконът за малките клетки на ЕС ще помогне, но не е "сребърният куршум", който ще реши всички проблеми по изграждането на 5G", добави Ласло Тот, шеф за публична политика за Европа в международната телеком асоциация GSMA.

Вижте повече във Facebook видеото на Networkworld:© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X