Бизнес

Qualcomm готви за 2020 г. чипове за по-евтини 5G смартфони

Владимир Владков

Пазарът на 5G продукти и услуги ще получи силен тласък след появата на съвместими телефони от ниския и средния клас през 2020 г., заяви президентът на Qualcomm Кристиано Амон. Той описа стремежа на компанията да въведе 5G в чипове Snapdragon от сериите 6 и 7, като част от плановете за разширяване на разнообразието от достъпни устройства.

Амон допълни, че разликата във функционалността между средния клас смартфони и премиум моделите няма да е толкова видима при 5G. "Новите услуги като облачни игри, поточно предаване на 4K видео и еволюцията на социалните медии ще се появят скоро. Достъпът до тези услуги скоро няма бъде отличаващ фактор, какъвто бе при 4G телефони от премиум и среден клас."

През миналия месец CCS Insight прогнозира, че през 2023 г. в света ще има над 1 милиард потребители на 5G смартфони, половината от които ще са в Китай. Амон отбеляза обаче, че подобни прогнози едва ли ще се сбъднат, ако "не предоставим 5G покритие, устройства и подходящи цени".

Qualcomm допълни, че над 30 производители на електроника, които създават 5G оборудване за домове, ще използват нейните модемни чипове и радиочестотни филтри, усилватели и антенни модули за продукти, които ще пуснат през следващата година. Сред тези компании са Inseego, Netgear, LG, Linksys, Nokia, Panasonic, Samsung, Sharp, Panasonic и ZTE.

Референтният дизайн на крайно потребителско 5G устройство за фиксиран безжичен достъп (FWA)

© Qualcomm

Референтният дизайн на крайно потребителско 5G устройство за фиксиран безжичен достъп (FWA)


"Масовото внедряване на нашето цялостно решение, включващо от модем до антена, се превръща в подобрени фиксирани широколентови услуги и допълнителни възможности за използване на 5G мрежова инфраструктура с широко покритие в градски, крайградски и слабонаселени среди", допълва в свое изявление Кристиано Амон.

През миналия месец Qualcomm подобри антенната си технология за 5G, която ще позволи на милиметровите вълни да изминат до 1 километър от радиокулата до крайградските отдалечени квартали.

Тези над 30 производители на устройства за фиксиран безжичен достъп използват 5G модема X55 на Qualcomm и нейната радиочестотна система. Чиповете поддържат както средния радиочестотен обхват, така и милиметрови вълни.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X