Операторски Мрежи

"Булсатком" е на път да изчисти финансовите си проблеми

Владимир Владков

"Булсатком" се опитва да си стъпи на крака и да завърши преструктурирането си благодарение на редица мерки, включително чрез прекратяване на договора с BulgariaSat, изстреляла скъпия български комуникационен сателит, и получаването на нова инвестиция от новите кредитори в размер на 30 милиона евро. Целта ни е да "излезем" от перфектната буря", настъпила за двамата смели български предприемачи Пламен Генчев и Максим Заяков, да стабилизираме бизнеса на най-големия доставчик на платена телевизия в България, и да инвестираме в неговото бъдеще, заяви на пресконференция в София Макс Зиф, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на "Булсатком". Той е бил нает през 2017 г. да осъществи преструктурирането на изключително задлъжнялата компания, като досега е успял да намали размера на задълженията с над 70 на сто до около 140 милиона лева, включващи и новата инвестиция.

Всъщност огромната задлъжнялост на доставчика на платена ТВ "Булсатком" се дължи на няколко фактора, най-големият от проектът за българския сателит BulgariaSat-1, който е заработил много по-късно от предвиденото, а цената за преориентиране на сателитните чинии на хилядите абонати на Булсатком също се оказала много по-голяма от предвиденото. Компанията реши да атакува и на мобилния фронт, като започна да инсталира 4G базови станции и плати лицензи за радиочестоти. Всички тези проекти обаче са глътнали много оборотни средства, затруднили са сериозно плащанията и към доставчици на съдържание, и към НАП, и към служители, както и към самостоятелната компания BulgariaSat.

Зиф, който от 10 години работи в България именно с проблемни компании, обяви, че първоначалните кредитори не са били на едно мнение относно начина на оздравяване на компанията, като от тях е останала само Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Другите два нови кредитора са британският фонд за подценени активи Blantyre Capital и Българската банка за развитие (ББР). Тези институции са осигурили освобождаване на 20 млн. лева, блокирани именно заради задълженията към НАП. Сключено е споразумение с производителя на сателита SSL, който е завел иск за $10 млн.

В момента се уреждат взаимоотношенията с Bulgaria Sat и кредитора на сателита - американската Exim bank. Всъщност голяма част от задълженията, изчислявани на над 700 милиона лева, се дължат и на ангажимента "Булсатком" да използва за 10 г. услугите на "българския" сателит. "Булсатком"още през 2017 г. е сключила нов договор с гръцкия оператор Hellas Sat, като е постигната "сериозна редукция" на таксите, обяви Макс Зиф. Максим Заяков излезе от управлението на Булсатком още миналата година и сега се е фокусирал върху сателитния бизнес на BulgariaSat, като заедно с кредитора търсят нови клиенти за ресурсите на сателита.

Другият съосновател на компанията Пламен Генчев остава съакционер заедно с тримата нови кредитори, като все още не е ясно кой точно какъв дял от оздравената компания ще държи. Новата акционерна структура ще влезе в сила до края на октомври 2019 г., но не се предвижда да има мажоритарен акционер, каза още Зиф. Той допълни, че компанията все още е най-големият доставчик на платена телевизия у нас с над 760 хиляди абоната, като за всички се плащат нужните такси към собствениците на съдържание и праводържателите.

Зиф допълни още, че в обозримо бъдеще няма да бъде изплащан дивидент на акционерите, а той ще бъде реинвестиран в дружеството. Тези инвестиции едва ли ще включват мобилната инфраструктура, като предстои обсъждане за действията по отношение на мобилния бизнес. Крайната цел на кредиторите, разбира се, е да излязат с печалба от компанията, но техните инвестиции са дългосрочни, така че скоро не се планира подготовка за продажба. Но този сектор в региона генерира инвестиционен интерес, заяви Зиф и даде за пример появилите се новини за интерес към Vivacom и към голям румънски телеком.
Цялата пресконференция на Макс Зиф можете да видите на Facebook страницата на Computerworld България:

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X