Законодателство

Interdigital съди собственика на Motorola Lenovo за 4G патенти

Владимир Владков

Разработчикът на мобилни и видеотехнологии Interdigital е завел във Великобритания дело за нарушаване на патенти срещу Lenovo, тъй като двете компании не са се разбрали за цената, която китайската фирма трябва да плати за 4G патентите на Interdigital.

Вероятно опасявайки се да бъде обявена за патентен трол, Interdigital подчерта, че това е първото съдебно производство за нарушаване на патент, което е завела през последните 6 години. Компанията твърди, че е била принудена към този ход след провала на почти десетилетие преговори с Lenovo, която прави телефоните на Motorola, както и устройства със собствена марка.

Interdigital смята, че притежава около 10% от основните стандартни патенти както за 3G, така и за 4G технологията, което означава, че получава част от парите всеки път, когато някой продаде устройство, което използва тези патенти. Колко потребители на тези патенти трябва да платят обикновено се определя на базата на FRAND (справедлива, разумна и недискриминационна цена), но очевидно Lenovo дори няма да приеме арбитраж на трета страна по FRAND споразуменията.

Коментарите за съдебните спорове относно патентите са сред най-формалните, но все пак нека да разгледаме. "Наличието на продуктови компании, които приемат справедливи лицензи за патентовани технологии, произтичащи от фундаментални изследвания, е абсолютно необходимо за дългосрочния успех на световни стандарти като 4G и 5G", казва Уилям Мерит, главен изпълнителен директор на InterDigital.

"InterDigital има дългогодишна история на създаване на ценни технологични иновации и добросъвестни преговори, водени с търпение, както и честни практики за лицензиране, включително желание да позволим икономическите условия на лицензиране на базата на FRAND да бъдат определени чрез обвързващ и двете страни неутрален арбитраж. Имаме и дългогодишни лицензионни отношения с много от най-добрите компании в мобилното пространство, включително успешни лицензионни споразумения със Samsung, Apple, LG и Sony, наред с много други", добавя той.

"Що се отнася до нашата компания, ние се обръщаме към съдебните спорове само когато чувстваме, че преговорите не се водят добросъвестно. Внасяйки този иск във Върховния съд на Обединеното кралство, който е разглеждал патентни спорове за основни патенти, ние се надяваме на бързо разрешаване и на справедливо лицензиране", допълват от жалбоподателя.

За какви точно патенти се води спор:
  • Европейски патент (Великобритания) 2 363 008 – Дава възможност за ефикасен контрол на обединяването на носещите (carrier aggregation) при технологията 4G (LTE). В модерните мобилни телефони обединяването на носещите честоти е ключ към постигане на по-висока скорост на преноса.
  • Европейски патент (Великобритания) 2 557 714 – Поддържа използването на предаване с множество антени в 4G (LTE). Патентът позволява използването на гъвкави нива на защита от грешки, повишавайки надеждността на сигнализацията.
  • Европейски патент (Великобритания) 2 485 558 – Позволява на потребителите на мобилни телефони бърз и ефективен достъп до 4G (LTE) мрежи. Едно от основните технологични предизвикателства при разработването на LTE мрежи беше ефективното използване на честотна лента за различни видове трафик като VoIP, FTP и HTTP. Този патент се отнася до изобретения за бързо и ефективно искане на споделени ресурси на възходящата връзка (uplink, от потребителя към мрежата) – например за намаляване на забавянето при заявка за показване на уеб страница от смартфон, работещ в LTE мрежи.
  • Европейски патент (Великобритания) 2 421 318 – Намалява латентността по време на предаване в мрежа HSUPA чрез елиминиране на определени сценарии в HSUPA, в която планираните заявки могат да бъдат блокирани. Блокираната планирана заявка може да попречи на смартфона да изпраща данни.

Предполага се, че InterDigital има и други патенти, които Lenovo използва в своите устройства, така че независимо дали има или не спор за тях, InterDigital се фокусира именно върху четирите "най-доходоносни". Патентните съдебни спорове са доста тайнствени по отношение на интересните моменти, но изглежда, че Lenovo сигурно наистина е изпробвала късмета си при общуването с InterDigital, за да се стигне до съда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X