Бизнес

Huawei вдигна приходите си с 30% въпреки ограниченията на САЩ

Владимир Владков

Huawei записа впечатляващ ръст на приходите за първата половина на 2019 г., който надхвърля дори очакванията, въпреки че компанията се сблъсква с редица проблеми след като САЩ я поставиха в "черния" си търговски списък през май.

Оборотът на набедения за "шпионин" производител от януари до юни тази година е скочил с над 30 на сто на годишна база, след като компанията успя да достави критични компоненти и да си подсигури складови наличности преди да бъдат наложени санкциите, пише агенция Bloomberg.

Основателят на компанията Рен Жънфей предупреди през юни, че различни ограничения от страна на САЩ могат да намалят приходите с около $30 млрд. през следващите две години, като се очакваше приходите да спаднат до около $100 милиарда за цялата финансова 2019 година.

Приходите й за 2018 г. достигнаха CNY 721 милиарда ($105 млрд.), докато постъпленията само за първото тримесечие на тази година скочиха с 39 на сто до CNY 180 милиарда.

Силните резултати се публикуват, след като миналата седмица компанията обяви, че е подписала 50 договора за търговски 5G мрежи, а още 28 се очакват от мобилни оператори в Европа.

Ротационният председател на борда Кен Ху каза през април, че очаква по-бързо от предварително планираното разгръщане на 5G мрежи, което ще допринесе за двуцифрен ръст на поделението за операторски технологии през 2019 г.

Въпросът е кога ще бъде усетено пълното въздействие от търговската война, както и разширяващата се подозрителност, че нейното оборудване разполага със "задни вратички", които потенциално ще позволяват на китайското правителство да шпионира други държави.

В опита да разработи алтернатива на операционната система Android, компанията увеличи на 10 000 броя на разработчиците, които работят на 3 смени, пише Bloomberg.

В същия ден, в който компанията съкрати 600 места в научно развойния си център в САЩ, производителят каза, че планира да наеме 20 до 30 топ разработчици, предлагайки им годишни заплати между 896 000 и 2 милиона юана ($130 000 до $290 000), писа в. South China Morning Post.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X