Операторски Мрежи

Отново се заговори, че Apple иска да купи за $1 млрд. модемния бизнес на Intel

Владимир Владков

Слуховете, че Apple води преговори за придобиването на бизнеса на Intel с модеми за смартфони, отново изплуваха в медиите, като тези преговори били за сделка на стойност над $1 милиард и са в доста напреднал стадий.

Според в. Wall Street Journal, официално споразумение може да бъде подписано още през следващата седмица. Сериозната сума от $1 милиард покрива както самото бизнес поделение, така и патентите, и служителите на отдела.

За Apple този ход е знак, че компанията полага големи усилия да произведе сама възможно най-голям брой от компонентите, а Intel предлага поделение, чието бъдеще изглежда доста несигурно.

През април тази година производителят на чипове изостави плановете си за разработка на 5G модеми за смартфони, след като реши, че няма да успее да изкара пари от тях. Решението на Intel бе направено в навечерието на новината, че Apple урежда дългогодишния си спор с Qualcomm, приключил с подписване на 6-годишен договор за доставка на продукти. Това на практика унищожи перспективите пред Intel да стане основен доставчик на Apple за модемните чипове.

Преди да изостави напълно проекта, водещият разработчик на 5G модема на Intel напусна в посока Apple, където се присъедини към екипа по разработка на архитектурата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X