Законодателство

Европейският съюз обяви вариант на плана си за 5G сигурността

Владимир Владков

Голяма част от страните членки на Европейския съюз са завършили първата стъпка от плана за оценка на риска за 5G мрежите, като тези процедури трябва да приключат до 1 октомври.

В изявление на комисаря по сигурността Джулиан Кинг и на комисаря за цифровата икономика и общество Мария Габриел пише, че страните членки "са реагирали бързо" на призива за конкретни мерки, за да се гарантира киберсигурността на 5G мрежите в целия ЕС.

"Националните оценки на риска са от съществено значение, за да се гарантира, че държавите-членки са подготвени адекватно за внедряване на следващото поколение безжична свързаност, която скоро ще бъде гръбнакът на нашите общества и икономики", заявяват двата еврокомисари. Своята оценка са завършили 24 от 28-те страни членки на ЕС.

Еврокомисията представи своя план за 5G сигурност през март, когато Общността бе подложена на силен натиск от страна на САЩ за забрана на използването на оборудване на Huawei.

Вместо да предприеме действия специално срещу този доставчик, Европейската комисия предложи общ подход към сигурността в рамките на целия ЕС, включително предпазни мерки срещу постоянни заплахи от китайски доставчици на оборудване.

Huawei приветства "подхода, базиран на факти, с който ЕС планира да преразгледа рисковете за националната сигурност спрямо 5G мрежите". "Ние напълно се съгласяваме с позицията, че общите стандарти за сигурност за 5G мрежи са необходими в целия ЕС и приветстваме съобщението на комисарите, че такива мерки няма да са насочени към определени услуги или доставчици", пише в изявлението на Huawei.

Позицията на САЩ спрямо Huawei също се смекчи през последните седмици. Американското правителство заяви, че ще облекчи забраната за износ, което ще позволи на компаниите в страната да продължат да работят с китайската компания при условие, че това не се оценява като заплаха за националната сигурност.

Процедурата по оценка на риска в ЕС трябва да приключи през октомври, като всяко национално правителство трябва да предприеме необходимите действия. През октомври 2020 г. държавите членки ще си сътрудничат с ЕК, за да определят дали трябва да се предприемат допълнителни мерки.
В изявлението си еврокомисарите призовават държавите членки да спазят съгласувания подход и "да използват тази важна стъпка, за да постигнат напредък за бързо и сигурно внедряване на 5G мрежи".

"Приключването на оценките на риска подчертава решимостта на държавите членки не само да определят високи стандарти за сигурност, а и да използват пълноценно тази новаторска технология. Надяваме се, че резултатите ще бъдат взети предвид в процеса на търгове за радиочестотен спектър за мрежи от пето поколение и разгръщане на мрежите, който протича в момента в целия ЕС и ще продължи и в следващите месеци. Някои държави членки вече са предприели стъпки за засилване на приложимите изисквания за сигурност, а други обмислят въвеждането на нови мерки в близко бъдеще", пише още в изявлението.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X