Законодателство

"Няма технически основания" за забрана на Huawei, заяви комисията към британския парламент

Владимир Владков

Председателят на Комисията по наука и технологии към британския парламент Норман Лам заяви, че няма достатъчно технически доказателства за забраната на Huawei и поиска да има окончателно решение по темата до края на август.

В писмо до Джереми Хънт, държавен секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS) Ламб настоя за заключение на обявения "Преглед на веригата за доставки", която забавя напредъка на 5G мрежите във Великобритания. Мнозина в бранша стават все по-разочаровани от състоянието на "прочистване", което се провежда в телекомуникационната индустрия на Обединеното кралство, а сега влиятелната Комисия по науката и технологиите добави своя глас.

"След последното заседание на моята комисия заключихме, че няма технически основания за изключване на Huawei изцяло от 5G или други телекомуникационни мрежи в Обединеното кралство", каза Ламб.

"Ползите от 5G са ясни и изключването на Huawei от настоящите или бъдещите мрежи може да доведе до значителни закъснения. Въпреки това, както е посочено в писмото до държавния секретар по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, ние смятаме, че може да има геополитически или етични съображения, които правителството трябва да вземе под внимание, когато решава дали да използва оборудването на Huawei", добавя той.

Това обяснение на Ламб има доста смесени послания, но поне е поставен краен срок за приключване на "шпионската сага". Посланието на Ламб е относително просто - няма технически основания за забрана на Huawei. Цитирайки предположението на NSCS, че 100% сигурност е невъзможна, което предполага липса на конкретни доказателства за шпионажа на Huawei, се потвърждават законовите задължения, наложени на телекомите за поддържане на сигурността и насочени към международния характер на веригите за доставка. Всички точки, посочени от Ламб, предлагат на Huawei да бъде позволено да допринася за мрежовата инфраструктура.

В писмото се правят и някои уговорки. Ламб предлага Huawei да бъде изключена от доставка за опорната мрежа, както и да се въведе механизъм за ограничаване на Huawei, ако компанията не успее да премине текущите тестове за компетентност и оценки на сигурността, но съобщението се фокусира върху идеята, че Huawei не е по-голяма заплаха за сигурността от всяка друга организация.

"Веригите за доставки за телекомуникационните мрежи са глобални и сложни, се казва в писмото. - Много доставчици използват оборудване, което е произведено в Китай, така че забраната за оборудването на Huawei няма да премахне потенциалното китайско влияние върху веригата за доставки."

Друг интересен въпрос, повдигнат от Ламб, е правното задължение на телекомите, които трябва да гарантират сигурността. Комуникационната инфраструктура е ключов компонент за днешното общество, но телекомите са тези, които ще претърпят някои от най-големите последици от смекчаването на процедурите за оценка на риска и за дю дилиджънс. Нито един от телекомите не е повдигнал опасения за повишен риск за сигурността заради Huawei и това трябва да се приеме като едно от най-важните доказателства при разглеждане на съдбата на китайския производител.

В крайна сметка топката остава в британското правителство. Това може да предизвика кавги между партиите (Ламб е либерален демократ) и между министерствата, но накрая някой принуди ведомствата DCMS и NSCS да вземат окончателно решение. Изглежда, че Ламб не се интересува от партийните кавги или от Brexit, просто иска отговор до края на август. Ясно е само, че причината за евентуална забрана трябва да бъде политически мотивирана, не технически.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X