Операторски Мрежи

China Mobile ще инвестира $4,4 млрд. в 5G мрежи

Владимир Владков

China Mobile обяви, че ще разгърне търговски 5G услуги в 50 града в Китай до края на тази година, като създаде индустриален фонд от 30 млрд. юана (около $4,4 млрд.), с който да подкрепи своята стратегия по отношение на новата мрежова технология. Според агенция Синхуа, China Mobile ще изгради 50 000 5G базови станции в страната преди края на 2019 г.

Освен огромната инвестиция за внедряване на самата мрежа, операторът ще създаде и "индустриален фонд" от CNY30 млрд., 7 милиарда от които вече са налични, твърди Reuters. Председателят на China Mobile Янг Джи разкри и плановете си да похарчи 3 милиарда юана за развитието на 5G съдържание, включително видео и игри с висока резолюция.

Новината бе съобщена в навечерието на Световния мобилен конгрес в Шанхай, където много от най-големите компании, работещи в Китай и другаде в Азия, ще дадат актуални данни за напредъка на 5G.

По-рано този месец китайските власти дадоха лицензи за новата мрежова технология, след което China Mobile обяви, че е подписало договори с Huawei, Nokia, Ericsson и ZTE за внедряване на мрежата.

Какво означава 5G търгът на China Mobile?
Търговете, проведени от китайския оператор за новите MME и SAE шлюзове, показват кой от производителите каква част от търга е спечелил, но без да се дават подробности за цените:
Производител / Тип оборудванеMobility Management Entity (MME)System Architecture Evolution (SAE) Gateway
Huawei49%54%
Ericsson34%34%
Nokia12%9%
ZTE5%3%


Независимо че поръчката е разделена между 4 фирми, като Huawei печели големия пай, а останалите получават маргинална част от сделката, веднага се появяват нови въпроси, свързани с това как китайските оператори смята да изграждат своите мрежи, кого фаворизират, и как направеният избор ще промени конкуренцията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X