Бизнес

Broadcom пострада от приятелски огън в търговската война между САЩ и Китай

Владимир Владков

Broadcom разкри финансовите си резултати за последните 3 месеца, като те не представят "розова" картина, на която някои се надяваха заради геополитическата несигурност.

Общите приходи на компанията са нараснали с 10 на сто спрямо същия период на 2018 г. до $5,5 милиарда, но екипът на компанията е намалил прогнозата си за останалата част от финансовата година. Новата прогноза за 2019 г. е за общи приходи $22,5 милиарда, с $2 милиарда по-малко от първоначалната цел.

"В момента виждаме масов спад на търсенето, което смятаме, че се дължи на продължаващата геополитическа несигурност, както и на ефектите от експортните ограничения на един от най-големите ни потребители", каза Хок Тан, главен изпълнителен директор на компанията.

Той добави, че в резултат потребители на компанията активно намаляват нивата на своите складови наличности, така че подходът към останалата част от годината е по-скоро консервативен.

Макар че Тан не посочи изрично "големия клиент", е очевидно кого има предвид. Макар че Broadcom няма толкова голяма експозиция спрямо Huawei като доста други щатски фирми, това е неговият голям потребител, а несигурността е свързана със заповедта на Тръмп спрямо износа за китайската компания.

Оценките на анализаторите варират, но общото убеждение е, че Huawei, най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване, купува полупроводникови изделия за около $20 милиарда годишно. Broadcom вече усеща въздействието, а Qualcomm, Intel, Xilinx и няколко други по-малки фирми скоро ще се сблъскат със същия проблем.

Статистиките спрямо предишните години все още са окуражаващи, но инвеститорите вече се чувстват притеснени от новото 4,7% намаление на приходите. Чистата печалба на компанията се задържа на $691 милиона, макар че нещата са несъпоставими, защото по това време миналата година Broadcom се възползва от предимствата на промените в данъчните закони на САЩ.

През последните няколко години се разви интересна сага около Broadcom. Тя смени централния си офис и той вече е в САЩ, като това бе опит да се хареса на властите при опита й да придобие Qualcomm, но транзакцията бе блокирана от Белия дом заради опасение за националната сигурност. Сега финансовите й резултати пострадаха от антикитайската мисия на Овалния кабинет. Затова Тан може би се чуди защо изобщо се опита да се хареса на САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X