Бизнес

Apple проучва възможностите да купи бизнеса на Intel с модеми

Владимир Владков

След като наскоро се отказа да ползвам модемите на Intel в своя следващ iPhone, Apple обмисля да купи целия бизнес, според публикация на The Information.

Четирима независими източника са заявили пред изданието, че Apple се интересува от германското поделение на Intel, където се осъществяват повечето научно-изследователски дейност за 5G.

Intel се оказа като неволна "пешка" в съдебната битка на Apple с производителя на мобилни чипове Qualcomm. Apple не беше доволна от таксите, които Qualcomm събираше за модемите си и се обърна към съда да "оправи нещата". Тези такси обаче винаги са били обект на договаряне, а важна част от преговорните процеси бе настояването на Apple, че може просто да се откаже от Qualcomm, ако тя не намали цените.

Проблемът е, че има твърде малко играчи на пазара на 5G модеми и още по-малко, които не са свързани с конкурент на Apple при смартфоните. Един от тях трябваше да е Intel, която непрекъснато защитаваше своите способности да достави конкурентен 5G модем, което бе посрещано скептично от индустрията и все по-често от самата Apple.

В крайна сметка всички разбраха, че "царят е гол" и Apple беше принудена да уреди спора с Qualcomm, след като стана ясно, че Intel няма да може да й осигури 5G модем. Скоро след това Intel се оттегли от разработката на 5G модеми, "мърморейки" за планове само в областта на IoT.

Това обаче не означава, че усилията на компанията, хвърлени в разборатката на 5G модем, ще отидат на вятъра. Чрез придобивания на други фирми и чрез собствен развой Intel трябва да успяла да се справи с част от 5G радиото. Apple е принудена в средносрочен план да разчита на "ненавистния" доставчик Qualcomm, но в крайна сметка може би ще се опита да постигне самостоятелност при модемите . Тъй като 5G поделението на Intel вероятно ще е достъпна на доста ниска цена предвид публичното унижение, няма да е изненадващо, ако Apple го вземе.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X