Операторски Мрежи

Европейската комисия разкри своя план за сигурност на 5G

Владимир Владков

Европейската комисия (ЕК) разкри свой план, който препоръчва на 28-те страни членки на Европейския съюз да възприемат общ подход за сигурността на бъдещите 5G мрежи, който отхвърля исканията на САЩ да забранят китайския доставчик Huawei. В изявление на Еврокомисията пише, че комисията е получила подкрепа от държавните ръководители на страните членки за „конкретен подход към сигурността на 5G мрежите”.

В изявлението се обяснява, че всяка уязвимост в 5G мрежите или кибератака, насочена към бъдещи мрежи на страна членка би засегнала Общността като цяло. В предложението на Еврокомисията се препоръчва набор от мерки за оценка на рисковете за кибер сигурността на 5G и за засилване на превантивните мерки, като планът трябва да заработи от 1 октомври 2020 г.

Сигурността на 5G мрежите е основна тема за националните правителства и регулаторите, особено в ЕС след като САЩ изразиха опасенията си, че оборудването на китайския доставчик съдържа „задни вратички“, позволяващи на китайското правителство да шпионира в чужди мрежи.

На Huawei и ZTE бе забранено да участват в разгръщането на 5G в САЩ, а администрацията на Тръмп оказа натиск върху основните си европейски съюзници, включително Великобритания и Германия, да последват примера на САЩ.

Еврокомисията каза, че нейните план е част от по-мащабно европейско усилие за защита, включително срещу обсъжданите заплахи, свързани с китайски технологични компании, тя не препоръчва забрана на тези доставчици.

„Технологията 5G ще преобразува нашата икономика и общество, ще отвори огромни възможности за хората и фирмите, каза Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК с ресор Единния цифров пазар. - Но ние не можем да приемем това да се случи, без сигурността да бъде вградена в основите. Именно затова е много важно 5G инфраструктурата в ЕС да е устойчива и напълно защитена от технически и правни задни вратички.“

ЕС смята, че на национално равнище всяка страна членка трябва осъществи национално оценяване на риска за 5G мрежовата инфраструктура до края на юни.

Като част от тази мярка всяка страна ще трябва да обнови съществуващите изисквания за сигурност към националните доставчици „и да включи условия за гарантиране на сигурността на публичните мрежи, особено когато се предоставят права за използване на радиочестоти в обхвата за 5G“.

Тези мерки трябвало да „включват задължителни изисквания към доставчиците и операторите да гарантират сигурността на мрежите“. Страните членки ще имат право да изключват компании от своите пазари, изтъквайки съображения, свързани с националната сигурност, „ако тези компании не изпълняват стандартите и правната рамка на страната.“

На европейско равнище, според Еврокомисията, страните членки трябва да обменят разузнавателна информация, както и да осъществят координирана оценка на риска до 1 октомври т.г. Това ще даде възможност на страните членки да се обединят около набора от мерки, използвани на национално ниво, включително сертифициращи изисквания, контрол, идентифициране на продукти или доставчици, които се смятат за „потенциално несигурни“. До 1 октомври 2020 г. страните членки в координация с Еврокомисията ще трябва да оценят ефектите от предприетите мерки и ще преценят дали има нужда от последващи действия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X