Операторски Мрежи

Британският регулатор налага нови правила за широколентовия интернет

Владимир Владков

Доставчиците на Интернет услуги (ISP) вече ще трябва да осигуряват на потребителите минимално гарантирана скорост на широколентовия интернет, преди те да подпишат нов договор, според новите регулации за защита на потребителите, въведени на 1 март от британския регулатор Ofcom. Новият Кодекс за добрите практики позволява на абонатите да прекъснат договора си без никакво обезщетение, ако скоростта им падне под определено ниво и интернет доставчикът не подобри работата на мрежата си в рамките на 1 месец.

Регулацията бе приета официално преди 12 месеца, но Ofcom разреши 12-месечен гратисен период, в който операторите да настроят своите системи за обслужване на клиентите, да внедрят нови тестове и да обучат персонала си.

Новите правила са част от усилията на Ofcom да стимулира по-честни договори и по-добро отношение на индустрията към потребителите при покупката на услуги като широколентов достъп, телефония и платена телевизия. „Когато подписвате договор, трябва да бъдете третирани справедливо и да знаете точно какво получавате, каза Линдзи Фусел, директор на групата за правата на потребителите в Ofcom. - Тези защити означават, че купувачите на широколентови услуги могат да купуват с увереност. Преди да подпишат, на клиентите ще бъде казано каква е минималната интернет скорост, която ще получат. Ако компаниите нарушат това обещание, ще трябва бързо да оправят или да позволят на клиента да си тръгне.“

Всички основни доставчици на интернет услуги, които представляват около 95% от пазара в Обединеното кралство, са подписали Кодекса, включително BT, EE, Plusnet, Sky, TalkTalk и Virgin Media. Ofcom заяви, че ще следи внимателно за спазването на новите изисквания.

Управляващият директор на Viasat за Европа Ивън Диксън се надява, че новият кодекс ще осигури по-голяма яснота за индустрията като цяло за състоянието на широколентовите мрежи във Великобритания.

„Заради все по-развиващите се области като игри с висока разделителна способност и видео стрийминг потребителите ще изискват все по-високи и по-високи скорости на широколентовия достъп, за да поддържат тези приложения”, каза той. Според него, новите правила ще гарантират, че потребителите получават услугите, от които се нуждаят, и предоставят яснота относно онова, какво точно получават не само в градските райони, а и в отдалечените региони.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X