Операторски Мрежи

Меркел поиска от Huawei гаранции за сигурността на данните

Владимир Владков

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Huawei и китайската държава трябва да предоставят солидни гаранции за целостта на данните, събирани в Германия, преди на доставчика да бъде разрешено да участва в изграждането на 5G мрежи в страната, съобщи Reuters.

В речта на Меркел по време на официално посещение в Япония, тя заяви, че е било важно за германските власти да „ангажират Китай и Huawei, които да гарантират, че няма да има прехвърляне на данни към държавата“.

Коментарът на канцлера идва в момент, в който германски медии разкриха, че властите обмислят промени в законодателството и в него да се наложат правила, неизпълними от Huawei. Политиците са по-склонни на такива действия, докато операторите са разтревожени и коментарите им са по-сдържани. Наскоро вътрешен доклад на Deutsche Telekom показа, че внедряването на 5G в Европа ще се забави с поне 2 години, ако бъде въведена забрана на продуктите на китайската компания.

Новият шеф на Vodafone Group Ник Рийд направи подобно изявление при представянето на последните финансови резултати на телеком групата, която оперира мрежа и в Германия, като посочи важното значение на Huawei в екосистемата. Официалната позиция на Германия от ноември 2018 г. гласи, че няма правно основание за забрана на определение доставчици на мрежово оборудване.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X