Операторски Мрежи

Телекомуникационният кодекс на ЕС влиза в сила на 20 декември

Владимир Владков

Европейският съвет окончателно подписа новия европейски Кодекс за електронните съобщения, който налага ограничения на цените, по-строги процедури за сигурност и правила за разпределение на радиочестотния спектър, което според Съвета ще подобри внедряването на 5G мрежи.

С това одобрение бе преодоляна последната пречка пред влизането в сила на новия кодекс, който ще е задължителен от 20 декември, като на операторите е даден известен времеви период да спазят специфични елементи от този кодекс.

И трите законодателни органа на ЕС подписаха кодекса въпреки протестите на индустриални групи и критики към редица от мерките в него.

Сред наложените от новия закон мерки са минимален срок за лиценз за РЧ спектър от 20 години в страните от ЕС, законодателни мерки за осигуряване на „универсален интернет достъп“, нови правила относно обажданията до центрове за спешни случаи (линейни, полиция, пожарна). Налагат се и тавани за цените на международните разговори в рамките на ЕС от 19 евроцента на минута и 6 евроцента на текстово съобщение.

Новите правила ще се прилагат спрямо компании, които не попадат в обхвата на комуникационното законодателство, но предоставят услуги през интернет, включително съобщителни услуги от типа на Skype и WhatsApp на Facebook.

За да се отразят новите правила бяха актуализирани и правомощията на регулатора на ЕС BEREC.

В свое съобщение в Twitter вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния цифров пазар Андрюс Ансип заяви: „Тези нови правила отговарят на днешните и утрешните нужди и създават благоприятна за инвестициите и конкуренцията среда, която ще постави основата за 5G в цяла Европа“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния цифров пазар Андрюс Ансип 

Кодексът за електронни съобщения се разработва от 2016 г. насам и е вече бе критикуван многократно, особено по отношение на минималния срок на лицензите за РЧ спектър и за правомощията, предоставени на регулаторите.

През юни организацията на операторите GSMA описа предложеното законодателство като „политически компромис“, който може да попречи на разгръщането на нови мрежи в Европа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X