Операторски Мрежи

Австралия забрани на Huawei и ZTE да доставят 5G в страната

Computer World

Австралия се дистанцира сериозно от Huawei и ZTE, налагайки забрана, която може да навреди на бизнеса им в много по-голяма степен от тази, наложена им в САЩ. Според Financial Times и Reuters страната е забранила на китайските телекомуникационни компании да доставят технологично оборудване за 5G на местни мобилни оператори. Австралийските власти имат опасения, свързани с националната сигурност. Huawei потвърди информацията с изявление в Twitter, в което също така подчертава, че „доставя сигурно и безопасно безжични технологии в страната вече 15 години“.

Financial Times обръща внимание, че Австралия е първата страна, която изрично забранява на местни частни оператори да работят с китайските компании, тъй като забраната в САЩ касае само чиновници, агенции и правителствени контрактори.

"Участието на доставчици на технологии, които вероятно ще бъдат обект на указания от чуждестранни правителства, които са в конфликт с австралийското право, може да подложат под съмнение възможностите им да защитават адекватно 5G мрежата си в Австралия", се казва в позиция на властите.

Съгласно законите на Китай компаниите и организациите трябва да помагат на разузнавателните служби, когато се обърнат към тях. Затова и австралийските власти са загрижени, че китайските доставчици могат да пуснат 5G мрежа, която е уязвима за инфилтриране и шпионаж. Reuters цитира правителствен служител, според когото забраната на Huawei е наложена, защото компанията вече е изявила интерес да провежда надзор върху развитието на новия комуникационен стандарт в страта.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X