Операторски Мрежи

Еврокомисията даде зелена светлина на сделката между чешката PPF и Telenor

Владимир Владков

Европейската комисия одобри сделката за придобиване на мобилните операции на Telenor Group в 4 страни от Централна и Източна Европа, включително България, от инвестиционна компания PPF Group. Антимонополният орган на ЕС заяви, че сделката няма да доведе до нарушаване на конкуренцията.

Сделката бе обявена през март, като общата стойност на продаваните активи бе оценена на €2,8 милиарда, включително мобилните оператори на Telenor Group в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и Telenor Common Operation, която отговаря за мрежата и ИТ бизнеса на норвежката група в региона.

ЕК отбеляза, че PPF притежава мобилни активи в Централна и Източна Европа, включително O2 Чешка република, но въпреки това споразумените с Telenor не предизвиква притеснения за нарушаване на конкуренцията.

„На първо място, (сделката) не води до хоризонтални припокривания, тъй като дейностите на компаниите са на различни територии, където те държат съответните телекомуникационни лицензи, пише в изявлението на комисията. - Освен това комисията смята, че вертикалните връзки между пазарите за услуги на дребно, мобилни и фиксирани телекомуникационни услуги, които ще се осъществят след транзакцията, също няма да доведат до проблеми“

За Telenor Group продажбата съответства на стратегията й за опростяване на бизнеса, като групата се фокусира върху ключови активи в Скандинавия и Азия, а инициативите за дигитализация на групата се стремят да подобрят ефективността и да намалят разходите.

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополните органи на четирите страни в региона, две от които не са част от ЕС. В България Комисията за защита на конкуренцията също трябва да се произнесе, като наскоро тя спря друга сделка на PPF Group за изкупуване на NOVA Broadcasting Group от шведската медийна група MTG. Смята се, че един от необявените мотиви на антимонополната комисия за спиране на тази сделка е именно придобиването на мобилния оператор Telenor България от PPF Group.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X