Операторски Мрежи

Telekom Srbija е една от вероятните цели на A1 Telekom Austria

Владимир Владков

Сръбският исторически оператор Telekom Srbija продължава да е примамлива цел за A1 Telekom Austria Group (A1 TAG), като инвестиционните намерения на компанията включват още Хърватска и други страни от бивша Югославия. Това е заявил на среща с журналисти във Виена Алехандро Платер, CEO на А1 TAG, цитиран от сръбското издание Вечернье новости. Преди дни той обяви пред агенция Reuters, ще бюджетът за придобивания в Централна и Източна Европа е над 1 млрд. евро. Той е обяснил, че международната експанзия е най-добрият начин за създаване на работни места в Австрия – относително малък пазар, на който компанията не може да постигне мащаба, който й е нужен, за да се конкурира успешно с другите телеком групи в Европа. Конкурираме се с T-Mobile и 3 (Hutchison Drei Austria), и двете компании са големи, заяви Платер.

Telekom Srbija работи на 3 регионални пазара – Сърбия, Република Сръбска и Черна гора, като чистата й печалба от тези три дружества е общо 14,95 млрд. динара (около 126 млн. евро) за финансовата 2016 г. Общият брой на служителите е над 12 400. 

Същевременно чешката група PPF Group купи от Telenor Group оператори в 4 страни от региона, включително в Сърбия и Черна гора.

Преди 7 години, през 2011 г., австрийската група се опита да купи 51% от сръбския оператор, като предложи 1,1 млрд. евро, но при условие, че местната Комисия по конкуренцията разреши на TAG да запази собствеността и върху друг местен мобилен оператор – VIP Mobile. Сръбското правителство обаче искаше да получи за мажоритарния пакет поне 1,4 млрд. евро и офертата на австрийската група бе отхвърлена. През 2015 г. се провали и друга сделка за сръбския национален оператор, като американският инвестиционен фонд Apolo e предложил (според пресата в Сърбия) 1,2 млрд. евро за 58% от акциите.

Според Платер, ценовите нива на предложенията отпреди 5 години са само ориентир за продавача (сръбската държава), но тези нива не могат да бъдат постигнати днес.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X