Операторски Мрежи

Оптичната мрежа на Мтел покри 1000 домакинства в Банско

Владимир Владков

Оптичната мрежа на Мтел (част от A1 Group), вече покрива и голяма част от град Банско, като от април предлага на потребителиет висококачествена интерактивна телевизия и оптичен интернет. „Компанията работи над подобряването на фиксираната си мрежа в най-големия ни зимен курорт през последната година и през април 1000 домакинства ще имат достъп до обновените услуги“, заявиха от Мтел. Операторът обаче планира до края на това лято оптичната мрежа да покрие общо 3500 домакинства в курортния град.

Стара къща в Банско. Снимка: Wikipedia. Фотограф: Elena Chochkova 

Интерактивната телевизия на Мтел осигурява редица иновативни функции, включително „ТВ Архив”, чрез която абонатите могат да гледат съдържанието на даден канал, излъчено до 7 дни назад. Достъпни са и функции „връщане” и „пауза”, както и „стартиране отначало”, чрез която зрителят може да върне цяло предаване от неговото начало. „По този начин се избягва продължителното ръчно превъртане при по-дълги предавания, филми или спортни събития“, обясняват от оператора. Другите функции на IPTV предложението са запис запис на съдържание, „картина в картината“ и др.

Оптичният интернет, който Мтел предлага вече и в Банско, предоставя скорост към потребителя до до 1000 Mbps (в която вероятно е включен и служебния трафик (overhead) за администриране на услугата). От Мтел обещават една и съща скорост и към клиента, и към мрежата, като този пакет (Мтел нет 1000) се преддлааг за 99,99 лв. на месец с двугодишен договор.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X