Операторски Мрежи

Според Google телефонът скоро ще стане излишен

Владимир Владков

Google работи упорито по въпроса да направи излишни телефоните.

Компанията няма да признае това. И няма да искат да го кажат, дори да ги питате. Google все още трябва да прави „мили очи“ на мобилните оператори, които поддържат и продават Android телефони.

 

За да се отърве от телефона такъв, както го познаваме, Google е едновременно от правилната страна по отношение на историческата тенденция, както и от гледна точка на фирмата ви. Светът след телефона е свят с по-висококачествена гласова комуникация, по-добра сигурност и телефонни услуги, които работят по-добре от днешните комуникационни приложения.

 

Какво всъщност е смартфонът?

Всеки днес говори за 10-годишния юбилей на iPhone, който се появи за първи път на 29 юни 2007 г. Така би било добре да направим именно сега „дисекция“ на смартфона.

Когато основателят на Apple Стив Джобс представи на сцената iPhone, той каза, че има 3 революционни продукта: iPod, мобилен телефон и комуникационно интернет устройство.

Странното му описание на iPhone е разбираемо, само ако си спомняте, че по това време Apple не спомена нищо за бъдещия App Store. (Тогава Джобс направи и други неточни твърдения, като това, че iPhone работи с OS X.)

Сега виждаме смартфоните по-ясно. „iPod“ и „интернет комуникаторът“ на Джобс са просто приложения. В момента има хиляди приложения в Apple App Store, които възпроизвеждат музика и осигуряват общуване през интернет. В магазина за приложения има общо над 2,2 милиона програми, които вършат хиляди неща.

Смартфонът обаче не е „три неща“, а „две неща“ - той е „телефон“ и „компютър“. Телефонната част използва гласовите мрежи на мобилните оператори, за да осъществява разговори и текстови съобщения. Компютърната част има операционна система, приложения и способност да се свързва към интернет през мобилна широколентова мрежа за данни или през Wi-Fi.

Точно както „компютърната част“ от смартфоните „изяде“ цифровите фотоапарати, мултимедийни плейъри, радиоапарати, четци на е-книги, калкулатори, гласови записващи устройства, скенери, GSP, компаси, фенерчета, портативни геймърски конзоли, будилници, таймери и десетки други неща, тя ще „погълне“ и телефонната част.

Превъзходството на „компютърната“ част на телефона над „телефонната“ се вижда най-лесно в света на приложенията за съобщения, които в повечето отношения са много по-добри от текстовите съобщения. И във всеки случай SMS и MMS съобщенията вече преминават лесно през Wi-Fi и не се нуждаят от гласова мрежа.

Единственият останал „мотив“ за продължаващото съществуване на „телефонната“ част от смартфона е, че гласовата мрежа обикновено е по-надеждна и по-качествена от интернет базираните телефонни опции.

Но е въпрос само на време преди Интернет базираните обаждания да са по-добри от гласовите мрежови повиквания. Google се опитва да ускори този процес.

 

Проектът Fi е шлюзът на Google към „пост-телефонния“ свят.

Тази седмица Google обяви съвместимост на G Suite с Project Fi. (За да влезете вътре, администраторът на вашия G Suite трябва да разреши Project Fi в C-Panel.)

И докато това е чудесна възможност за малкия бизнес, то функцията все още не е готова за големите предприятия. Планът е ограничен до шест потребители. Но това показва вероятно бъдещата корпоративна подкрепа за Fi в G Suite.

Проектът Fi е мобилният виртуален мрежов оператор (MVNO) на Google, който използва мрежите на T-Mobile, Sprint и US Cellular. (Не е ясно как сливането на Sprint и T-Mobile ще се отрази на потребителите на Fi.)

Google Fi представлява революционна идея: телефони, които автоматично превключват както гласовите повиквания, така и връзките за данни между различните оператори, както и между гласовите мрежи и VoIP през WiFi. Той прави това с помощта на специално изградена антенна структура и специална SIM карта, както и със специален софтуер. Специалният хардуер е причината, поради която можете напълно да използвате Google Fi само в телефони Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel и Pixel XL, въпреки че тази серия скоро ще се промени.

Twitter акаунтът на Google Project Fi обеща тази седмица, че „ново поколение Fi съвместими устройства на средни ценови нива на един от нашите партньори по-късно тази година.“ Google вече не продава Nexus 6 и възнамерява да прекрати постепенно поддръжката на Nexus 6P и 5X от следващата година.

Когато Google Fi стартира преди 2 години, си спечели репутация за предлагане на ясни, гъвкави и евтини ($10 на GB) и лесен, евтин международен роуминг (чрез T-Mobile). Fi позволява на потребителите да „спрат“ и да „възобновят“ услугата и плащането. Потребителите харесват силата и гъвкавостта на множеството оператори и безпроблемната Wi-Fi поддръжка. Като бонус обажданията чрез Wi-Fi се прехвърлят автоматично през защитена виртуална частна мрежа (VPN).

Светът се променя много бързо. Днес всички оператори предлагат планове с неограничено потребление, така че потребителите се насочват към проекта Fi. Стартирането на този проект повдига очевидния въпрос: Защо Google иска да е оператор? В края на краищата, Google означава само интернет, а не телефонна мрежа.

Отговорът е ясен. Мисията на Google е да прехвърли комуникациите в „пост-телефонния“ свят.

Google предлага безплатно SIM карта само за данни за Project Fi, ако вече сте потребител на Fi. Това означава, че можете да поръчате повече SIM карти (до 9 безплатни карти) и да си сложите в своя лаптоп, iPad, iPhone или друго устройство, като ги използва само за данни, а разходите се отчисляват от основата сметка. Тези устройства по дефиниция са вече в „пост-телефонния“ свят, тъй като с безплатните данни през Fi SIM те могат да осъществяват разговори през Интернет; те нямат достъп до клетъчните телефонни системи.

Безплатният екстра SIM проект позволява на Google да види как потребителите използват телефоните и таблетите без да имат достъп до мобилна гласова мрежа.

Част от мисията на Google е да прехвърли SMS и MMS съобщенията в Rich Communication Services (RCS). Втората част е от „акушерството на пост телефонния свят“ започва с технологията Voice over Long-Term Evolution (VoLTE).

Тази миграция изглежда неизбежна и без намесата на Google.

Всичко в телефонията е доста сложно. Проектът Fi позволява на Google да се опитва, да експериментира, улеснявайки потребителите на Fi лека полека да преминат в свят, който не използва мобилни гласови мрежи.

 

VoLTE е шлюзът към пост телефонния свят.

През януари някои потребители на проекта Fi отбелязаха, че техните разговори са били поддържани от VoLTE. Така че през февруари Google „тихомълком“ започна да тества VoLTE „с групи от потребители на проекта Fi“.

VoLTE е сериозно оптимизира и доста добре работещ подход в сравнение с традиционния VoIP през LTE. Затова технологията предлага по-висококачествени разговори от днешните обаждания през гласови мрежи.

Друго голяма предимство на VoLTE е, че предлага поточно видео, пренос на файлове и други функции, задействани директно от телефона. VoLTE е и решението на днешното разделение между операторите в САЩ, които имат и CDMA,и GSM базирани мрежи.

Нека изясним както представлява VoLTE за Fi. В момента VoIP през Wi-Fi е алтернатива за използване на безжична телефонна мрежа. VoLTE е друга алтернатива, използваща мрежите за данни на операторите, вместо техните телефонни мрежи. (Отбележете, че Google не таксува потребителите за данните, които използват през VoLTE.)

С проекта Fi Google може да експериментира, за да разбере най-добрия начин постепенно да накарат повече потребители да осъществяват и да приемат разговори през Wi-Fi и VoLTE, а по-малко да предпочетат безжичните гласови мрежи.

Интересно е, че цялата схема на Google Fi за прехвърляне на обажданията работи по-добре с VoLTE, отколкото с гласова мрежа. Причината е, че Fi може да прехвърли обаждане от WiFi клетка към мобилна клетка, но не може да направи същото от клетъчна мрежа към WiFi. Така че ако провеждате разговор и влезете в сграда със силна WiFi мрежа и слабо клетъчно покритие, обаждането ще прекъсне.

При мрежата за данни обаче прехвърлянето и в двете посоки работи. И тъй като VoLTE е в мрежата за данни, можете да преминавате от WiFi към мобилна широколентова връзка и обратно, без разговорът ви да прекъсне.

 

Бъдещето на Fi е IP телефония за предприятията

В рамките на 2 години проектът Fi ще бъде достъпен за всички типове компании като част от G Suite.

Той ще даде на потребителите висококачествена телефояи, включително висококачествени VoLTE разговори, предоставяни от няколко оператора; WiFi базирани разговори и възможност за безпроблемно прехвърляне между тях, както и RCS, планове за неограничени данни, глобален роуминг и др.

В телефоните с проект Fi евентуално ще липсва едно нещо, възможност за връзка с мобилни гласови мрежи.

Смартфоните вече няма да са „телефони“ и „компютри“, е ще са само „компютри“. А всички комуникации между тях ще преминават през интернет.

Да, Google вероятно ще „убие телефониа“, ще го замени с нещо по-добро.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X