Операторски Мрежи

National Instruments събра конкуренти в нова IoT лаборатория

Владимир Владков

Има много компании, които се стремят да изградят индустриален Интернет на нещата, но участващите в тази област системи са толкова сложни, че доставчиците им трябва да си сътрудничат. Нова лаборатория на National Instruments в Остин, Тексас, събира много от тези конкуренти на едно място.

Лабораторията NI Industrial IoT Lab отвори врати в сряда и ще предоставя тестова среда за приложения като прогнозна поддръжка, времево синхронизирани индустриални комуникации и „микромрежи“ за възобновяема енергия. В лабораторията компаниите ще могат и да показват общи решения на корпоративните потребители.

Една от целите на лабораторията е да демонстрира на предприятията, че Интернет на нещата наистина работи, каза Джейми Смит, директор вградени системи в National Instruments. „Една от бариерите пред нас днес е да постигнем по-широко доверие на индустрията към тези разпределени индустриални IoT решения“, каза Смит.

Отворената лаборатория обединява Cisco Systems и Hewlett-Packard Enterprise, познати повече като конкуренти, а не като партньори, но също така Intel, PTC, Real-Time Innovations, Analog Devices и консорциумът Industrial Internet Consortium (IIC). Всички те спонсорират лабораторията заедно с други играчи.

Доставчиците ще използват лабораторията, за да показват своите продукти на потребителите, но те ще си сътрудничат и с други, за да са сигурни, че всички разработвани технологии за индустриалния Интернет на нещата могат да работят заедно. Това включва комуникационни протоколи, изчислителни елементи, софтуер и др.

Тази седмица се очаква лабораторията да организира своеобразен „фестивал“, на който доставчиците ще свържат свои продукти с помощта на TSN (time-sensitive networking). TSN, базиран на стандарти на IEEE, е проектиран да синхронизира тактовата честота в индустриално оборудване, свързано през Ethernet. То би позволило на предприятията постепенно да заменят специализираните индустриални мрежи с Ethernet, интегрирайки ИТ в т.нар. оперативна технология (OT).

Network Instruments създава компактни системи, които стоят в периферията на IoT мрежата и събират, дигитализират, обработват и пренасят информация от широк набор от датчици. Системите могат да контролират оборудване в реално време, използвайки събраните данни, добавя Смит.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X