Операторски Мрежи

Теленор успя да вдигне с 4,5% приходите си за второто тримесечие

Владимир Владков

С 4,5% е вдигнал приходите си операторът Теленор България през второто тримесечие на т.г., достигайки общ оборот за периода април – юни от 161 млн. лв. За цялото първо полугодие на 2016 г. постъпленията на телекома са нараснали с 3,3% до 317 млн. лв., а печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) са се увеличили с 1,7 на сто до 121 млн. лв. Това показват данните от доклада на Теленор Груп.

Най-голям принос за подобрените приходи носят постъпленията от взаимна свързаност, скочили с 30% и за второто тримесечие на 2016 г., и за първата половина на годината. Нарастват и другите приходи на оператора (с 12,5%), главно от продажбите на мобилни устройства.

Расте и друг важен показател - средният месечен приход от един абонат (ARPU). За периода април – юни 2016 г. ARPU показателят е 12,6 лв., докато година по-рано е бил 11,3 лв., или ръст от 11,5 на сто. „Това се дължи на ръста в потреблението и тенденцията за преподписване на договори с планове с по-висока месечна такса сред съществуващите абонати, което се дължи на най-вече на стартираната 4G мрежа и предлагането на нови дигитални услуги“, обясняват от Теленор България.

Капиталовите разходи на компанията за периода са били насочени основно към мрежата и разширяване на покритието на 4G услугите. През второто тримесечие са стартирани 53 нови базови станции и покритието на 4G мрежата е достигнало 76%.

Общият брой на клиентите на компанията е намалял с 21 000 през второто тримесечие, което съответствало на тенденцията за намаляване на активните SIM карти на пазара. „Фокусът на Теленор върху предлагането на повече стойност за клиентите доведе и до намаляване на клиентите в сегментите с по-нисък средномесечен приход. Общият брой на клиентите в края на второто тримесечие на 2016 г. отбеляза намаление със 7% спрямо същия период на м.г.“, добавят от компанията.

През май т..г.Теленор България получи честотен спектър от 2x5 MHz в обхвата 1800 MHz, който ще бъде използван за развитие на 4G мрежата на компанията. За тези ресурси операторът плати лицензионна такса от около 7 милиона лв.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X