Операторски Мрежи

Учени от MIT: Мрежовите спецове могат да научат много от мравките

Владимир Владков

Как мравките решават къде да преместят своите мравуняци? Това може да е добър урок за компютърните специалисти, които търсят ефикасни начини да събират данни от разпределени мрежи от датчици, твърдят учени от Масачузетският технологичен институт MIT.

Става дума за честотата, с която проучващите мравки се сблъскват една с друга, когато се чудят къде да установят следващата си колония. Това е добър индикатор за това колко много други проучващи мравки проучващ същото място.

Когато свикнат достатъчно с дадена област, работниците в мравешката колония вдигнат царицата мравка и я пренасят на избраното място, казва Камерън Мъско, дипломант в MIT в областта на електротехниката и компютърни науки и съавтор на теоретичен доклад, разглеждащ математическите зависимости, стоящи зад това поведение, и защо това е ефективен начин да се изчисли плътността на популацията.

Явно им блуждаенето им и шансът да блъснат една в друга, което учените наричат случайни разходки, помага на мравките усещане за това дали критична маса от техни колеги също са заинтересовани от новото място, обяснява той.

Мъско и негови колеги са имитирали поведението на мравките с математически модел за случайни разходки, при които дадена област е разделена на мрежа от възли, като всеки възел е свързан към мрежа от други възли. По модела на случайните разходки мравките могат да се движат към друга възлова точка, която е свързана с тази, в която са разположени, включително тази, която току-що са напуснали.

Сравнително бързо честотата, с която те се сблъскват с други мравки, им предлага надеждна оценка колко други мравки има в дадената област, според алгоритъмът, разработен от екипа, добавя Мъско.

Тази теория може да бъде приложена за ад-хок мрежи от датчици за по-ефективно събиране на данни. Например сензори, събиращи данни за влажността, могат да си предават токън един на друг по метода на случайната разходка и след известно време един от сензорите може да изпрати обратно колко пъти регистрираната влажност е надхвърлила определен праг. Това би дало надеждна индикация за това дали влажността в тази област е достигнала определено ниво, обясни Мъско.

Методът не би имал нужда от централен хъб, свързващ всички сензори, което опростява комуникацията и улеснява изграждането на мрежите.

Според него случайните разходки могат да създадат преценка за точността на случайната извадка, при която се избират случайни възли от мрежата. Това прави методът полезен в мрежи, в които е невъзможна случайна извадка, тъй като няма пълен списък с елементите от мрежата.

Например, той може да се ползва когато някой иска да открие политическите настроения на членове на дадена социална мрежа, за които няма централен списък, което прави невъзможно създаването на случайна извадка. Случайната разходка може да предостави информация за движението от индивида към контактите му, оттам към техните контакти и т.н., показвайки колко често те следват демократи или републиканци. Мъско казва, че неговата група в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT се опитва да открие поведенчески модели в биологията, които могат да бъдат приложени в компютърната наука, както и обратното. Обратният модел е на алгоритъм, разработен от учените, който помага на биолозите да подкрепят своите хипотези за движението на проучващите мравки, които търсят следващото си гнездо.

Network World

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X