Операторски Мрежи

Индустриалният Интернет на нещата все още се нуждае от хора

Владимир Владков

Интернет на нещата става все по-автоматизиран, но не всичко може да се прави от машините. Инженер, който работи със система от десетилетия, има нюх, който машините не могат да схванат, така че понякога човекът трябва да вземе трудните решения.

General Electric вече предлага начин на проектиране от типа виртуално табло на инженера. Системата, наречена Predix UI, е за предприятия, разработващи приложения за облачната платформа Predix на на GE.

Predix е платформа за разработка и поддръжка на индустриални IoT приложения, чиято доставка ще започне от следващата седмица. Предприятията могат да ползват Predix за приложения за наблюдение и управление на разнообразни IoT системи, но не само на онези, произведени от GE. Приложенията могат да се стартират в собствени облак на предприятието или в този на GE.

Predix е предназначен за компании от машиностроителната индустрия като Rasgas, компания за природен газ в Катар. Rasgas превозва природен газ с железопътни вагони, охлажда го до течно състояние и го товари на танкери. Ако някоя част от процеса не проработи, цялата операция спира. Rasgas стартира приложение върху Predix, за да анализира данните от сензори във всички нейни съоръжения и прогнозира кои могат да се повредят.

Този вид употреба изисква потребителски интерфейси, подходящи именно за индустриалния свят, каза Дейв Кронин, изпълнителен директор за IoT платформата Predix в General Electric.

„Това е много по-различно от потребител, който стои на своето бюро и взаимодейства с приложение на своя компютър“, обяснява Кронин.

Индустриалните IoT мениджъри например обикновено трябва да следят много неща, не само своя компютър или мобилно устройство. Те трябва да работят при слабо осветление, така че често трудно виждат екрана си.

Примерно изображение от потребителски интерфейс, създаден от развойната платформа Predix UI на General Electric.

 

За да се справи с тези проблеми Predix UI ползва прости и директни дизайнерски елементи. Цветовете са ярки и най-важните данни могат да бъдат поставени на централния екран, а другите елементи да бъдат затъмнени, за да не разсейват потребителя. Бутоните за основните дейности винаги са в един и същи цвят.

С този дизайн предприятията ще имат много голяма гъвкавост при проектиране на свои собствени интерфейси. Predix UI използва неща като библиотеката за компоненти Polymer на Google и спецификациите Web Components, разработвани от Google и други фирми. Разработчиците могат да ползват всяка рамка за уеб приложения, например Angular или Ember. Потребителите ще имат възможност да споделят с други разработчици компонентите, които са създали с Predix UI.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X