Операторски Мрежи

Ericsson: 5G, IoT и облачните услуги ще променят всяка индустрия

Владимир Владков

През 2016 г. цифровата коренна промяна ще застигне всеки индустриален сегмент, а голяма роля в бъдещите трансформации на бизнеса ще окажат мрежите от пето поколение (5G), Интернет на нещата (IoT) и облакът, заяви при откриването на Световния мобилен конгрес в Барселона Ханс Вестберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson.

Компанията залага на три фундаментални ИКТ тенденции – широколентов достъп (фиксиран и мобилен), мобилността и облака, които бързо преоформят ценностните модели, дигитализират бизнес моделите и създават възможности, немислими досега, добавя Вестберг.

„Заедно с цялата индустрия и потребителите Ericsson върви по пътя на трансформацията. Днес 66% от нашия бизнес идва от софтуера и услугите, а преди няколко години по-голямата част от приходите ни се генерираха от хардуера. Основните ни конкуренти днес са ИКТ играчи, а не производители на телекомуникационни продукти“, заяви Вестберг.

На конгреса компанията обяви новини именно в споменатите 3 важни сфери - 5G, IoT и облачните услуги:

  • 5G. Ericsson има споразумения с 20 големи оператори по целия свят за съвместна работа по 5G мрежите. Полевите тестове с радиооборудване 5G ще започната през тази година. Освен това компанията участва във всички водещи научно-изследователски инициативи за предварително стандартизация на 5G, включително 5GEx, METIS II и 5G за Европа, като се е ангажирала да продължи проектите си с партньорите от индустрията и обществото.

Ericsson действа активно и за съгласуване на плановете на индустрията (3GPP, ITU-R), да да може се гарантира търговски старт на 5G през 2020 г. Компанията е разработила няколко 5G технологии, които да подобрят работата на днешните 4G мрежи, включително Ericsson Lean Carrier, Elastic RAN, Massive IoT (NB-IoT и LTE-M).

Миналата седмица Telstra и Ericsson представиха своите планове за развитие на мрежата на австралийския оператор, които ще поставят основите за старта на 5G услугите. Иновациите през 2016 г., ще дадат възможност на клиентите на Telstra да се възползват от повече услуги през мобилните си устройства след пускането на първата в света търговска 1Gbps мрежа и съвместими с нея устройства. Те ще имат възможност да получават в реално време повторения на най-важните моменти от мача на стадиона и други услуги, благодарение на разширените LTE Broadcast (LTE-B) приложения и възможности. Освен това ще имат в домовете си по-добро покритие с въвеждането на технологията Voice over WiFi, както и по-високо качество на комуникацията „лице в лице“ с въвеждането на ново поколение видео разговори през LTE.

  • Интернет на нещата. Новото предложение на Ericsson IoT Transformation представлява модулен набор от IoT професионални услуги и софтуерни решения, които могат да бъдат настроени според нуждите на операторите и техните амбиции в тази област. Ericsson си сътрудничи с AT&T, за да пусне в експлоатация решението на оператора Digital Life. Това решение използва IoT технология, за да преобразува дейности като домашната автоматизация и защитата на дома и да ги предостави на доставчици на услуги извън САЩ.
  • Облак. Ericsson обяви плановете си да създаде глобален съюз за бизнес, технологии и услуги с Amazon Web Services (AWS), за да ускори облачната трансформация на телеком операторите. Освен това Ericsson се присъедини към проекта Open Compute Project (OCP), за да стимулира внедряването на решенията за ЦОД, базирани на софтуерно дефинираната инфраструктура на компанията и на Intel Rack Scale Architecture. Преди няколко дни Ericsson сключи още едно стратегическо партньорство – с Quanta Computer, чиято цел е да ускори производството на Ericsson Hyperscale Datacenter System 8000.

Заедно с глобални доставчици на услуги като Hutchison, Telstra, AIS и Vodafone, Ericsson създава обединена мрежа за доставка на услуги - Unified Delivery Network (UDN), стартирайки нова екосистема за повсеместна доставка на съдържание. Мрежата UDN агрегира възможностите на регионалните доставчици на услуги в един по-глобален мащаб, като това ще даде на потребителите достъп до качествени видео изживявания.

Вестберг подчерта още, че много от новините на конгреса са свързани с партньорски договори с други индустриални играчи, тъй като нито една компания днес не може самостоятелно да изпълни всяка заявка във все по-сложната ИКТ среда. Тази година над 50 партньори се присъединиха към Ericsson по време на Световния мобилен конгрес, представяйки разнообразни съвместни решения.

Президентът на Ericsson подчерта важното значение на стратегическото партньорство със Cisco, чиято цел е създаване на мрежите на бъдещето. Рима Куреши, старши директор стратегии в Ericsson, и Хилтън Романски, старши директор стратегии в Cisco, представиха новите детайли на това партньорство. След обявяването му през ноември 2015 г., почти 200 корпоративни потребители са заложили на тандема Ericsson/Cisco. Преди дни двете компании спечелиха нов клиент в лицето на кабелния оператор Aster в Доминиканската република.

Aster ще внедри платформата Mediaroom TV и решения за видеокомпресия на Ericsson, а Cisco ще инсталира своята първа обединена платформа за кабелен достъп cBR-8 и решения за хибридна оптично-коаксиални мрежа, която ще бъде интегрирана с досегашната инфраструктура на Aster от специалистите на Ericsson.

По време на Световния мобилен конгрес Ericsson показва и своя нов продукт Ericsson Dynamic Service Manager. Той осигурява управление в реално време на мрежови услуги в няколко технологични домейна. В резултат на съвместната работа и обединяването на интелектуална собственост на Ericsson и Cisco Dynamic Service Manager ще се фокусира първоначално върху мултивендорна мобилна бекхол среда, опорна IP мрежа и корпоративни VPN връзки. Решението обединява опита на Ericsson при OSS с експертизата на Cisco при IP и оптичните мрежи за постигане на ценово ефективно управление на комплексни мрежови услуги. Този продукт се очаква на пазара през втората половина на 2016 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X