Операторски Мрежи

Ericsson създаде 5G телефон... с тегло 150 кг

Computer World

Въпреки че мобилните мрежи от четвърто поколение (4G) все още се приемат за новост, технологичните компании вече са отправили поглед напред. До о момента обаче ставаше дума предимно за инфраструктурата и не толкова за крайните потребителски устройства от следващо поколение. Шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson обяви, че е създала такъв телефон. Налице е обаче един интересен детайл – той тежи 150 кг.

„Разхождаме се наоколо с автобус, в който има един много голям клетъчен телефон“, обяснява Ерик Далман, старши експерт технологии за радио достъп в Ericsson, която провежда  тестове на потенциални 5G технологии близо до Стокхолм. Подобни проби се провежда още в Япония и в други страни.

Телефонът е с такова тегло, тъй като е съставен от експериментални компоненти, които все още не са миниатюризирани. Той разполага и с голяма батерия, която е необходима, за да захрани едрите компоненти. Превръщането на „автобуса“ в джобно устройство ще се случи на по-късен етап. Същевременно тестовите мобилни станции, осигуряващи пробния 5G сигнал. са с нормален размер, обяснява още Далман.

Миналата седмица Ericsson обяви, че някои жители на Стокхолм и Талин, Естония, ще имат достъп до мобилни услуги от пето поколение през 2018 г. чрез шведския оператор TeliaSonera. Това няма да е пълномащабна мрежа или официално пускане на 5G свързаност (които се очакват през 2020 г.), а тест чрез който телекомът ще създаде услуги, които биха били възможни само чрез използване на технологията. Те биха могли да включват дистанционно извършване на медицински операции и обмяна на съобщения между автомобили за повече сигурност на пътя.

Съдейки по съобщенията от някои разработчици, очакванията са, че 5G мрежите ще ускорят работата на устройствата 100 пъти. Солидният комуникационен капацитет ще позволи разгръщане на начини на използване като Интернет на нещата.

Телекомите по света вече се надпреварват за първите места при 5G. SK Telecom например подготвя пускане на такава мрежа за Зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г., а Verizon планира да започне тестове в САЩ през настоящата година. TeliaSonera пък бе първият оператор, който предложи комерсиална LTE сързаност с технологии именно от Ericsson.

„Тестовото ни 4G устройство бе дори още по-голямо“, коментира Далман.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X