Операторски Мрежи

България, Румъния и Сърбия ще свързват телеком мрежите си

Владимир Владков

Съвместен проект на България, Румъния и Сърбия предвижда свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. Подготовката за този проект започна на официална среща във Видин на 16 юни, в която са участвали делегации на трите страни.

Делегациите са водени съответно от зам.-министъра на транспорта, ИТ и съобщенията (МТИТС) Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Ирини Релин. Домакин на събитието е бил управителят на област Видин Момчил Станков. Резултатът от срещата е създаденият управителен и технически съвет за проекта, който впоследствие ще бъде представен на Европейската комисия.

„Преди 2 г. като част от първия мандат на екипа на МТИТС представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия“, е заявил по време на срещата зам.-министър Валери Борисов. Той е подчертал, че срещата във Видин е продължение на диалога между премиерите на трите държави (известен като „Тройката от Крайова"), където българският министър-председател Бойко Борисов е предложил създаване на инфраструктурен регионален пръстен.

„Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация,обясняват от МТИТС. - Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти.“ Според министерството, една от основните ползи от свързването на мрежите е осигуряване на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. „Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги“, допълват от МТИТС.

В района на Видин вече се изгражда оптична кабелна инфраструктура с обща дължина 106 км, която стига до общините Макреш, Кула и Чупрене. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик, коментират от ИА ЕСМИС. Изграждането е част от проекта за 39,1 млн. лв., финансиран от ОП „Регионално развитие“ с бенефициент ИА ЕСМИС.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X