Операторски Мрежи

Telenor Норвегия спира 3G мрежата си през 2020 г.

Владимир Владков

Магнус Зетерберг, СТО на Telenor НорвегияTelenor Норвегия планира да спре изцяло своята 3G мрежа през 2020 г., а едва пет години по-късно, през 2025 г., ще изключи и 2G мрежата си. Това заяви главният технически директор на норвежкия оператор Магнус Зетерберг по време на представяне на компанията пред инвеститори и анализатори, цитиран от шведския сайт idg.se.

Според него еволюцията на компанията към разгръщане на 4G мрежи, започнало в Норвегия през 2012 г., е довело до активизиране на мобилните потребители и днес през LTE мрежата преминават над 60% от целия мобилен трафик на данни в страната.

Операторът е фокусиран върху ориентиран към данните бизнес модел, като в дългосрочен план се предвижда премахване на наследените мрежи и евентуално изключване на 3G мрежата през 2020 г. Следващата фаза е спиране и на GSM клетките през 2025 г.

„По-добре да запазим 2G вместо 3G, тъй като всички устройства днес все още разполагат с вградена поддръжка на 2G. Освен това 2G е много важна технология за пазара на M2M решения“, обяснява той.

До края на 2016 г. Telenor се надява да покрие с 4G сигнал 99% от населението, а до края на следващата година ще бъдат задействани и услугите VoLTE и 4G+.

Норвежкият телеком генерира около 25% от приходите на Telenor Group, която е собственик и на българския оператор Теленор България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X