Операторски Мрежи

Ericsson разработва цялостно облачно портфолио

Владимир Владков

Владимир Владков, Барселона

Усилено развитие на облачни хардуерни и софтуерни продукти и услуги, обединени в Ericsson Cloud System, са част от иновативната стратегия на компанията заедно с еволюцията на мрежите и ИТ трансформация, обяви на Световния мобилен конгрес Ханс Вестберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson. В облачната сфера той представи създадения съвместно с Intel нов продукт за големи центрове за данни Hyperscale Datacenter System 8000 (HDS 8000), базиран на архитектурата на Intel Rack Scale Architecture. „Тази система драстично подобрява ефективността, използваемостта и автоматизацията на центровете за данни, намалявайки общата цена на притежание“, каза Вестберг.

„Двете компании създадоха продукт от световна класа. Intel има дългогодишна успешна история в областта на ЦОД. Заедно с Ericsson сега създаваме нов клас ЦОД система, като основа за преобразуване на облака, по-бързо предоставяне на нови източници на приходи и по-ниска цена на притежание, допълни Браян Крзанич, СЕО на Intel, който се присъедини към Вестберг на сцената. - Освен това работим съвместно и в областта на отворената платформа за мрежова виртуализация Open NFV”, добави той.

Новостите, част от Ericsson Cloud System, включват Secure Cloud Storage и платформата за хипер облаци Ericsson Continuum, разработена от щатската компания Apcera, в която Ericsson придоби мажоритарен дял в края на 2014 г.

„Облачните технологии променят цялата индустрия, включително нашата компания. През 2014 г. купихме редица облачни доставчици, които помагат и на Ericsson да се трансформира“, добави Вестберг.

Първият пример за специализиран облак е Connected Traffic Cloud. През 2013 г. в пътни инциденти са загинали над 1,3 милиона души, а през 2030 г. се очаква техният брой да достигне 2,4 милиона. В същото време от задръстванията по пътищата ЕС губи годишно по 130 милиарда евро. Облакът „Connected Traffic” излиза извън темата за „свързаните автомобили“ и осигурява свързаност на цялата система за пътния трафик, като подобрява безопасността на пътуванията и управлението на самия трафик. Решението представлява управлявана облачна платформа, която дава възможност за споделяне в реално време на данни за трафика и пътните условия между свързаните автомобили, пътните агенции, комуникацията с шофьорите. Платформата вече се е доказала в няколко специфични индустриални сегмента като Connected Vehicle Cloud и Connected Maritime Cloud.

Цифрови услуги вместо физически продукти

е тенденция, която се наблюдава във всички индустрии, създават се нови бизнес модели заедно с нови начини за решаване на стари проблеми, при това много по-ефективно. „Тесни връзки с потребителя могат да се създадат само с цифрови инструменти. Като цяло, виждаме, че ИКТ стимулира трансформацията, която променя наистина правилата на играта“, коментира шефът на Ericsson.

В областта на тази ИТ трансформация компанията обяви преди дни два софтуерни инструмента - Digital Telco Transformation, базиран на богата инсталирана база от ОSS/BSS решения на Ericsson в редица телекоми по света. На практика компанията номер 1 в света в областта на OSS/BSS, както и в решенията за мобилна инфраструктура, услугите за медии и предоставянето на IPTV, допълни Вестберг. Вторият нов софтуер Expert Analytics 15.0 “предвижда“ обема и вида на трафика в мобилните мрежи и подобрява потребителското изживяване при ползването на мобилните приложения.

Предвиждания за 2015 г.

направи и Ханс Вестберг. „4 ключови промени ще настъпят през тази година. Броят на хората между 16 и 45 г., които гледат поточно видео, видео по заявка, ще е повече от тези, които гледат „стандартните“ ТВ програми. В същото време видеото ще генерира повече от половината трафик в мобилните мрежи, а ръстът на LTE абонатите ще достигне 80%. LTE заедно с другите мобилни технологии ще осигурят мобилно широколентово покритие на над 70% от населението на света. Всичко това дава огромен тласък на промяната и отваря нови възможности както за ИКТ сектора, така и за другите индустрии“, добави Вестберг.

Компанията е планирала първия тест за бъдещите 5G мрежи през юли тази година, който трябва да осигури 5 Gbps свързаност с ниска латентност и висока отказустойчивост. Този тест също е част от фокуса на Ericsson върху иновациите. „Имаме над 35 000 патента и 118 000 служители, отделяме 5 милиарда долара за научноизследователска дейност годишно, а в в R&D отделите ни работят над 25 000 инженери“, добави президентът на Ericsson. В отговор на въпрос от анализатор той коментира накратко спора за Apple за патентите, който вече стигна до съдебни искове. “От наша гледна точка смята, че имаме много добра основа за лицензната ни програма. За съжаление не успяхме да постигнем споразумение с Apple, каза той. - Основната ни цел е да решим този спор възможно най-бързо, а не да се впускаме в дългогодишни процеси“, каза още Вестберг. Според него в мобилната индустрия чрез употребата на мрежови стандарти като 3G, 4G и сега обсъжданите 5G разчита основно на споделянето, но все пак онези, които инвестират в изследователски технологии, би трябвало да успеят да си върнат част от инвестициите под формата на „справедливо и честно“ възнаграждение.

Новости в мрежите

Вестберг представи и останалите нови решения, обявени по-рано. В областта на мрежовата еволюция това са показаните на CES 2015 LTE-LAA, или License Assisted Access – достъп до мрежови услуги през малки клетки, осигуряващи на потребителите комбинация от лицензни и нелицензни честоти за постигане на по-високи скорости в затворени пространства като търговски центове, изложбени зали и др.


Ericsson разработва цялостно облачно портфолио

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Революционна новост е и Ericsson Radio System, която осигурява нов подход при изграждане на радио мрежи, включително инсталиране на базова клетка за минути. На практика това е първата голяма промяна в радио областта от 2008 г. насам. Иновация в мрежовата сфера е и новият Router 6000 Series, интегриращ IP бекхол линиите в радио мрежата. „Той ползва същия тип софтуер като останалите продукти и включва пълно портфолио от IP продукти“, коментира Вестберг. В мрежовата област пуснахме и Network Software 15B, който осигурява подобрено управление на приложения, облаци и NFV, обединено управление на цялата мрежа.

„Освен това новата услуга App Experience Optimization подобрява времето за достъп до мобилно съдържание с до 70%, а времето за качване на мобилно съдържание – с 50 на сто, обясни Вестберг. - Обикновено 5 приложения като Facebook, YouTube и други „харчат“ над 80% от мобилния трафик, затова заедно с доставчиците на тези услуги и с операторите се стремим да създадем специфични решения за оптимизиране на трафика от и към тях. Но в отделните страни тези приложения може да са други, така че услугата App Experience Optimization помага на операторите да решат тази задача за своите мрежи“, добави той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X