Операторски Мрежи

Мтел експериментира с NFV решение на Affirmed Networks

Владимир Владков

Владимир Владков

Тестове на набиращата популярност виртуализираща технология NFV са реализирани от Мтел, като за провеждането им българският оператор си сътрудничи със стартиращата американска компания Affirmed Networks.

„Тази технология не е само модерно и секси понятие, тя ни предлага нови начини за управление на инфраструктурата, чрез които да предоставим разнообразно потребителско изживяване на нашите абонати, обясни на пресконференция в централния офис на Мтел Хорст Пертъл, главен технически директор на телекома. - Чрез нея много лесно и бързо можем да преразпределяме динамично мрежови ресурси, когато отчетем засилено търсене на услуги, например на големи събития като футболни срещи или концерти. По този начин операторът успява да предоставя високо ниво на услугите си и много по-добро потребителско изживяване при по-голямо от обичайното натоварване на мрежата“, допълни той.


Мтел експериментира с NFV решение на Affirmed Networks

© Владимир Владков, Computerworld.bg

На пресконференцията бе демонстрирано поточно видео предаване на живо от стадион „Георги Аспарухов“ с HD качество през виртуализираната функционалност на мрежата и LTE базова станция. По време на включването на журналистите от Дарик радио Михаил Дюзев и Иво Райчев не се наблюдаваха  никакви проблеми с качеството на излъчването, заглъхване на говора или замръзване на картината. „Именно стадионът е пример за място, където в бъдеще клиентите ще усетят ползите от NFV. Заради струпването на много хора при футболни мачове или концерти, трафикът се увеличава многократно и мобилната мрежа се натоварва повече отколкото при обичайните условия“, коментира Пертъл.

Подобна ситуация възниква по време на големи празници като Нова година, 8 март, по време на масови протести и други събития с обществено значение. Именно в тези случаи NFV технологията от типа на внедреното в Мтел решение Affirmed Mobile Content Cloud на Affirmed Networks помага на телекомите да действат по-гъвкаво и по-бързо и да осигурят необходимия капацитет, без да ползват специализирано оборудване.


Мтел експериментира с NFV решение на Affirmed Networks

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Технологията за виртуализация на мрежовите функции

е една от трите определящи тенденции в телеком индустрията, заяви Гюнтер Отендорфер, главен директор „Технологии“ на Telekom Austria Group. - Другите две са по-бързият и лесен мобилен достъп, а мрежата на Мтел поддържа 21 Mbps за цялата страна и 42 Mbps за над 65% от населението, както и трансформирането на ИТ системите, които трябва да успяват да събират всички данни от мрежата и да автоматизират преноса им в цялата система. Щастливи сме, че Мтел направи успешни тестове на NFV. Зад успеха на теста се крие дългосрочната стратегия и 20 г. опит на Мтел във внедряването на иновативни решения”, допълни Отендорфер. Чрез NFV “градивните блокчета“ на мрежата ще приличат на популярните стандартизирани контейнери за стоки, на армейското швейцарско ножче, предоставяйки всички необходими функции в дадения момент, илюстрира той работата на технологията.

Визията на Telekom Austria Group е териториално разпределени телеком центрове за всички функции на мрежата, оперативна съвместимост между различните доставчици, значително намаляване на разходите и по-висока степен на използване на наличните мрежови и ИТ ресурси. „Технологията NFV е в много ранна фаза и искаме да я тестваме при работа в различни мрежи. В България през първа половина на 2014 г. е проведен тeст с Affiremed Networks (vEPC решения), по същото време се проведе и тест в Хърватска с Connectem (отново решения vEPC). В Сърбия е тествано виртуализирано IMS решение.

Хорст Пертъл добави, че Мтел е инвестирала над 1,5 млрд. лв. в нови технологии от 2005 до 2013 г., а през 2014 г. е планирала да инвестира още 200 млн. лв. „Благодарение на тези инвестиции 65% от мрежата поддържа 42 Mbps, а до 1 млн. домакинства е изградена оптична мрежа за доставка на конвергентни услуги, т.е. една трета от домакинствата у нас могат да ги ползват“, каза Пертъл.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X