Операторски Мрежи

Лампи/клетки, виртуално ядро и мини модем представи Ericsson

Владимир Владков

Владимир Владков, Барселона

„Свързаното общество се случва в момента, тази година е повратната точка в промяната на начина, по който ползваме мобилните си устройства и мрежи, а това поставя нови изисквания към операторите и към доставчиците на решения като нас. Броят на мобилните абонати нарасна от 1 млрд. в края на 2012 г., до над 2,5 милиарда в края на 2013 г., а до 2017 г. те ще са вече над 5 милиарда. При такъв ръст на потребителите и на мобилните приложения нуждите от бърз мобилен интернет достъп също скачат, затова Ericsson инвестира все повече в иновативни решения, които да помогнат на телекомите да отговорят на тези предизвикателства", това заяви Ханс Вестберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson по време на представянето на новостите от компанията на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Самата компания продължава своето преобразуване от доставчик на инфраструктура за операторите в доставчик на решения, софтуер и услуги за всички икономически сектори. Над 43% от приходите на компанията вече са от услуги, като 50 на сто от тях са свързани със софтуера, добави Вестберг. „Фирмите също залагат на облачните модели, за да направят бизнеса си по-ефективен и да останат конкурентни, реагирайки бързо на откриващите се пазарни ниши и възможности", добави той.

В момента при операторите протича процес на преосмисляне на ролята им на дадения пазар, но няма едно правилно решение за всички ситуации. 40 на сто от телекомите са заложили на модела на мрежовите услуги (Network Enabler), 40 на сто са се насочили към варианта предоставяне на услуги на външни доставчици (Service Enabler), a останалите 20% предпочитат сами да разработват и пускат свои услуги и приложения (Service Creator), обясни Вестберг.

За всеки от този тип играчи компанията разработва специфични решения, като новите неща, представени на Мобилния конгрес включват малка клетка като услуга на базата на системата Radio Dot, нова версия на мрежовия софтуер 14B, виртуализация на мрежовото ядро и предоставяне на облачни услуги от край до край, както и развитие на концепцията TV Anywhere.

Умна лампа с широколентов достъп

Освен това Ericsson разработва заедно с холандската компания Philips решението Zero Site, което обединява интелигентно градско осветление, управлявано дистанционно, и вградени в лампите малки базови станции, което подобрява и ефективността на осветлението в големите градове, и мобилното широколентово покритие за жителите без да се харчат допълнителни средства за окабеляване, изграждане на базови станции, захранването им и т.н. Партньорството между двете компании бе обявено заедно от президента на Ericsson Ханс Вестберг и главният изпълнителен директор на Philips Франс ван Хутен.


Лампи/клетки, виртуално ядро и мини модем представи Ericsson

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Малките клетки

са сред най-горещите тенденции по отношение на инфраструктурата на MWC 2014. Още през миналата година Ericsson показа своята система Radio Dot, която подобрява вътрешносградното покритие в големи търговски центрове и на места, на които се струпват много потребители на мобилни услуги за данни. Системата вече се тества от щатските оператори AT&T и Verizon, а през тази година тестове за евентуално внедряване ще започнат още няколко телекома от целия свят, включително MTN в Нигерия, SingTel, Softbank в Япония, швейцарската Swisscom, австралийската Telstrа и британската Vodafone, заяви Вестберг. Главният технически директор на Verizon Wireless Тони Мелоун заяви, че това е елегантно ефективно сградно решение. Освен това сътрудничеството с Ericsson за пускането на LTE мрежите, заедно с придобитите честотни ресурси, са помогнали на оператора да се справи с нарасналите потребности на потребителите на мобилни данни. „Това доказва, че и в бъдеще операторите и доставчиците на телеком решения трябва да работят в по-тясно сътрудничество, опитвайки се да изпреварят потребностите на пазара", каза Мелоун.

Виртуализацията

Вестберг представи още няколко иновации, с които компанията демонстрира възможностите на развойния си екип. „Научно-изследователските ни специалисти работят отдавна върху софтуера 14B и той вече предлага над 200 функции, които дават възможност за задействане на различни услуги през смартфоните", каза президентът на Ericsson. Той показа и най-малкия LTE модем в индустрията – 7450, предназначен за вграждане в смартфони. Той харчи с 25% по-малко от конкурентите на пазара, а като готов търговски продукт ще бъде готов до края на тази година.

Виртуализацията и облачните услуги също са във фокуса на компанията, като тази година тя показва и виртуализиран вариант на решението Evolved Packet Core, допълвайки го със специален консултантски екип, който ще помага на операторите да внедрят виртуализация от край до край.

Облачно базирано е и решението TV Anywhere, което осигурява интегрирано съдържание и дава възможност за пускане на ТВ услуги от следващо поколение

Компанията продължава да развива и своите OSS/BSS решения, които да осигурят по-голяма „пъргавина" на операторите, така че те да бързо да разработва и да задействат нови услуги за крайните потребители и бизнес клиентите си, осигуряват и правилно отчитане и фактуриране на тяхната употреба. „На Мобилния конгрес миналата година обявихме партньорство със SAP в областта на M2M комуникациите, сега вече изпълняваме заедно реални проекти", каза още Вестберг. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X