Операторски Мрежи

Операторите ще внедрят в мрежите си клетки за $100

Владимир Владков

Финансовият натиск върху мобилните оператори ще стане толкова силен в края на десетилетието, че те ще трябва да „разкъсат" на части своите мрежови икономики, заедно със своите мрежови архитектури, показва нов доклад на Maravedis-Rethink за развитието на услугите на мрежите за радиодостъп до 2018 г.

Мобилните оператори са изправени пред разрастващи се капиталови разходи, за да посрещнат търсенето на мобилни данни, съчетано обаче с падащ среден приход от абонат (ARPU), затова те се обръщат към радикално нови мрежови схеми. С Cloud-RAN те ще виртуализират функциите за бейзбанд обработка на стотици клетки на един сървър или в „хотел" на базови станции. Операторите ще намалят разходите, оставяйки само ултревтино оборудване на клетките, което ще свали цената на оборудването до под $100 през 2020 г. Това ще бъде жизненоважно, тъй като те „насищат" мержите си чрез голям брой малки клетки, дори на макро ниво.

Клетката под $100 е на хоризонта, но тя ще бъде постигната само с инвестиции на стойност $3,45 млрд. за период от 5 г. в нови сървъри, LTE RAN оборудване и особено в нов софтуер.

Каролин Габриел, директор проучвания в Maravedis-Rethink и автор на доклада, коментира: „Cloud-RAN икономиите са много привлекателни, но те ще се случат само чрез „впрягане" мощта на стандартите, за да се гарантира съвместимост и намаляване на разходите. Това, на свой ред, ще създаде цяла нова екосистема и операторите трябва да устоят на опитите на техните доставчици да присвоят стандартите за софтуерно дефинирани мрежи или оборудване за мобилни клетки. Иначе тази млада архитектура ще остане ограничена до няколко пионери с ресурси да изградят собствени екосистеми, като China Mobile".

Дори вниманието да се насочи към малките клетки, операторите ще разгърнат почти 2,5 милиона сайтове на макро ниво, свързани към облака, в годините от 2013 до 2018. Те все повече ще взаимодействат с отделен слой от компактни малки клетки.

Много от макро клетките ще бъдат оборудвани с изключително евтини антени и радиоустройства, създавайки значителна възможост за доставчиците в областта на тези продукти.

Ключови изводи от доклада:

  • Чистите C-RAN ще се сблъскат с много бариери, като предоверяване на оптиката за свързване на сайтове и незрели стандарти, но повечето оператори ще се насочат към C-RAN, ползвайки хибридни модели.
  • Разработката на микровълнови технологии ще бъде критично за подобряване на C-RAN бизнес модела.
  • Технологии за разпределени антени ще бъдат развити, подкрепяйки разширеното покритие на сайтовете C-RAN. Този сектор ще отвори пътя към нови приходи в размер на $1,3 млрд. за доставчиците на антени. 
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X