Операторски Мрежи

Ericsson: 5G ще трябва да предложи доста повече от по-висока скорост

Владимир Владков

На потребителите, които очакват от мобилната технология 5G супервисоки скорости, мрежовият гигант Ericsson обяснява, че тя ще предложи много повече, но и по-малко.

Мобилен стандарт 5G все още не е на етап официална разработка и вероятно няма да бъде внедрен в търговски мрежи преди 2020 г., казва Виш Нандлал, главен технически директор на Ericsson Северна Америка и старши вицепрезидент за стратегията на компанията, по време на конференцията GigaOm Mobilize. Но дори тогава 5G няма да обслужва само потребители, които искат да качат в социалната мрежа HD видео на своята котка.

За разлика от всяко друго предишно поколение мобилно оборудване 5G ще трябва да обслужва два главни сектора. Заради наличието на безжични сензори, индустриално оборудване и купчина потребителски джаджи след няколко години на всеки човек ще се падат по 10 мобилни връзки. Ако 5 милиарда човека се присъединят към мобилния свят, 5G мрежите ще трябва да обслужват 50 милиарда мобилни връзки.

Не всички подобни устройства обаче ще се нуждаят от мегабитова скорост, каза Нандлал. Дистанционните сензори например вероятно ще ползват бавна свързаност, за да успеят да работят на батерии десетилетия, докато други уреди като т.нар. „Интернет на нещата" ще трябва да разполагат с много по-надеждна връзка от тази, с която потребителите осъществяват телефонни обаждания.

„Прекъсванията на разговорите, които се случват понякога днес, а вероятно и в бъдеще, едва ли ще са технологията, на която да разчитам за индустриалните си приложения", каза Нандлал. Устройство, което управлява шлюзовете на язовира, трябва да работи коректно и навреме, добави той.

Потребителите, които непрекъснато са „гладни" за по-широка мобилна връзка, също ще имат големи претенции. При следващата основна стъпка в стандартизационния процес 5G би трябвало да предложи 10 пъти по-висока скорост от 4G, което ще вдигне летвата на теоретичния максимум до 10Gbps, поне на хартия. Но заради многобройните нови начини на употреба на безжичната връзка, операторите ще трябва да разделят своите 5G мрежи и да насочат част от капацитета специално за т.нар. мобилен интернет, каза той.

Софтуерът ще играе все по-важна роля в мрежите. 5G мрежите трябва да са достатъчно гъвкави, така че операторите да могат да ги препрограмират и преконфигурират, така че да поддържат разнообразни приложения, смята Нандлал.

„Те на практика ще получат различни парчета от мрежата с различни технологии, включително схеми на модулация и капацитет", казва той. Нандлал сравни бъдещата архитектура с облачните изчисления за много потребители, всеки от които стартира свои собствени приложения.

Същевременно 4G ще съществува съвместно с 5G, заедно с Wi-Fi и други технологии, които може да включват бъдеш „лек" протокол, проектиран специално за комуникация между машини (M2M).

Преминавайки към 5G, операторите би трябвало да успеят да намалят таксите за мобилни данни, заяви Нандлал. Повечето потребители все още не са усетили спада на цените, тъй като потреблението им продължава да скача, каза той. Мрежовата ефективност успява да свие разходите за предоставяне на мегабит данни с около 50 на сто годишно, от около 46 цента на Mbps през 2008 г. до нива между 1 и 2 цента на мегабит днес. Това обаче на намали потребителски сметки в края на месеца, тъй като средното потребление на данни се удвоява всяка година, коментира техническият директор на Ericsson.

Онези, които следят изискванията към бъдещите 5G мрежи, смятат, че те трябва да успяват да поддържат 50GB месечно потребление на данни за всеки потребител.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X