Операторски Мрежи

MWC 2013: SAP и Ericsson ще предоставят съвместно M2M услуги

Владимир Владков

Владимир Владков, Барселона

Ericsson и SAP ще разработват и продават съвместно облачно базирани M2M продукти и услуги на предприятията от целия свят с помощта на телекомуникационни оператори.

Пазарът на междумашинни съобщения (M2M) е много фрагментиран, поставяйки предизвикателства пред всяка компания, която иска да навлезе в тази област. За да се справят с това, оператори, доставчици на телеком оборудване и на корпоративни системи обединяват усилията си в разнообразни конфигурации, за да улеснят и опростят предлагането на услуги.

Целта на споразумението между SAP и Ericsson е да помогне на операторите да предлагат на корпоративните си клиенти облачно базирани M2M услуги, ползвайки платформата HANA на SAP и платформата на Ericsson Device Connection Platform & Service Enablement, обяви на пресконференция на конгреса Ханс Вестберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson. Заедно със SAP шведският производител вече е обсъждал модела с оператори, но повече подробности кога да очакваме пускането на първите услуги, както и колко ще струват те, не бяха предоставени.

Освен споразумението със SAP, Ханс Вестберг обяви и нови решения за свързаното общество, фокусирани върху по-високото качество и работа на мрежите, подобрение на изживяването на крайните потребители. Той прогнозира ръст на абонатите на LTE услуги, както и 50% скок на продажбите на смартфони.

„Ние сме лидери в индустрията чрез нашата технология и бизнес трансформации, каза той. - Нашето „пътешествие" заедно с потребителите ни отведе от фиксирания в мобилния свят, след това към услугите, а сега разширяваме процеса на трансформация между различните индустрии", заяви Вестберг.

Той очерта и новите основни тенденции през 2013 г., които осигуряват повече възможности навсякъде чрез все по-нарастващата интелигентност на устройствата, както чрез преобразуването на мрежите, процесите, системите OSS и BSS. „До края на 2013 г. над 50 на сто от продадените телефони ще бъдат смартфони, предимно чрез пускането на по-достъпни ценово модели", заяви Вестберг, добавяйки, че потребителите очакват да ползват приложения и данни през многобройни устройства. Крос комуникацията между машини, хора и съдържание променя начина, по който живеят хората, но и начина, по който правят бизнес телекомите. Вестнерг смята, че в индустрията ще има нови ценови модели – споделени, пакетни, нишови, а разширяването на цифровите услуги ще доведе до нови източници на приходи. „До края на 2013 г. ще има повече мобилни интернет потребители от фиксираните, а броят на LTE абонатите ще надхвърли 100 млн.", каза още той.

Със своята висока скорост и голям капацитет LTE мрежата може да осигури предоставянето на висококачествено съдържание, особено на видео на живо, при това без буфериране. На пресконференцията Ericsson обяви своето решение LTE Broadcast, ориентирано към оператори и медии. Чрез него те могат да получават нови приходи, предоставяйки премиум услуги с гарантирано качество и ефективност през LTE. Verizon Wireless и Telstra вече са подписали договори за внедряване на решението. Към края на 2012 г. Ericsson е пуснала в експлоатация над 60 търговски LTE мрежи на всички континенти, а около 50% от целия смартфон трафик в LTE преминава през мрежи с оборудване на Ericsson.

По време на конгреса в Барселона с помощта на Ericssson Telefónica демонстрира на живо няколко комплексни технологии и сценарии, включително прехвърляне (handover) от 4G към Wi-Fi, глас върху LTE (VoLTE), интеграция на няколко технологични стандарта.

M2M платформата на Ericsson вече се ползва от оператори като 3UK, Megafon, Swisscom и TeliaSonera. Предимствата на прехвърлянето на M2M услугите в облака са същите като на останалите облачно базирани услуги – по-ниски първоначални инвестиции и по-бързо достигане до пазара.

Очаква се броят на световните M2M връзки да се увеличи от 2 млрд. в края на 2011 на 18 милиарда в края на 2022 г., „завземайки" 22% от мобилните връзки и 61% от всички свързани устройства. Интелигентните сгради и потребителската електроника ще са сред доминиращите сектори, следвани от комуналните услуги, автомобилната индустрия, здравеопазването и умните градове, показват данните на Machina Research.

В същото време приходите ще нараснат от $200 млрд. на $1200 милиарда. Две трети от тези приходи ще идват от продажбата на устройства и инсталирането им, а една трета от услуги. И по отношение на генерирането на приходи водещите сектори ще бъдат интелигентните сгради, битовата електроника и автомобилите, казват от Machina. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X