Операторски Мрежи

20 компании получиха сертификати за Carrier Ethernet 2.0

Владимир Владков

Скок на броя доставчици на мрежов достъп в Ethernet общността, нови пазари за регионални доставчици, ориентирани към приложенията SLA договори, оптимизиран мобилен backhaul пренос и доставка на облачни услуги. Това са някои от предимствата на стандарта CE 2.0, предлагани днес, каза Айхаб Тарази, председател на борда на MEF (MetroEthernet Forum) в речта си на гала презентацията на първите 20 доставчици, предлагащи продукти, сертифицирани по стандарта Carrier Ethernet 2.0. Сред другите лектори бяха изобретателят на Ethernet Боб Меткалф и президентът на MEF Нан Чен.

Постиженията на компаниите са свидетелство за ангажимента им да предложат изключителни решения на телеком пазара, каза Айхаб Тарази. - Сертифицирането ще даде възможност на доставчиците на услуги да изберат производители на оборудване по-бързо, по-ясно и по-сигурно. Сертифицирането CE 2.0 бележи важен момент в живота на MEF и на Carrier Ethernet."

Първите 20 сертфицирани производители (по азбучен ред) са Accedian, Altera, BTI Systems, Ciena, Cisco, Cyan, FibroLAN, Huawei, Infinera, Juniper Networks, MRV, Omnitron, Overture, PT Inovacao, Pulsecom, RAD Data Communications, Telco Systems, Tellabs, Transition Networks и Transmode.

Следващото поколение CE 2.0 разширява първоначалната задача на Carrier Ethernet чрез добавянето на нови важни функции като няколко класа услуги, по-добра управляемост и по-лесно взаимно свързване на осемте стандартни типа услуги, осигуряване на по-голяма ефективност на мобилния бекхол. Освен това Carrier Ethernet се превръща в бизнес клас облачна транспортна услуга. Според Нан Чен, „основните движещи сили на пазара остават увеличаването на нужната пропускателна способност, на обема мобилни данни и миграцията към LTE, както и ръстът на публичните и частни облаци."

Боб Мандевил, президент и основател на лабораторията за тестове Iometrix, която отговаря за тестването на MEF, обясни какви са предизвикателствата пред компаниите, които искат да постигнат съответствие с новите стандарти. „Много е трудно да получиш акредитация за CE 2.0. За да получи сертифициране по CE 2.0, всяка компания трябва да премине през комплекс от 634 трудни теста. Над 155 компании са сертифицирани сега за CE 1.0 и получаването на 2.0 е доста вълнуващ момент. Търсенето на сертифицирани продукти и услуги е сериозен мотив, затова очакваме увеличаване на броя сертификации на оператори не само от напредналите страни, но от редица развиващи се страни през 2013 г.", каза Мандевил.

Carrier Ethernet се превърна в най-успешната инициатива в мрежовата индустрия през последното десетилетие. За първи път тази година делът на CE услугите надмина по капацитет общия обем на всички стари телеком услуги, като CE се превърна в доминиращата технология в областта на телеком преноса, твърдят от Vertical Systems Group. През миналата година са били доставени над 1,2 милиарда нови Ethernet портове (400 млн. кабелни и 800 млн. безжични), по данни на IDC, а Frost & Sullivan, Vertical Systems и Infonetics прогнозират, че пазарът на Ethernet услуги ще достигне над $48 млрд. през 2015 г.

40 години след създаването си, Ethernet продължава да предлага иновации. CE 2.0 дава на операторите и на производителите на оборудване способността да въведат глобална взаимна свързаност и да предоставят цял набор от услуги на предприятията, при това много бързо и чрез многобройни класов услуги и стриктни SLA договори, заяви Боб Меткалф, откривател на Ethernet. - Тези 20 компании са първите, които са осъзнали този огромен потенциал. Така те се сдобиват с конкурентно предимство, тъй като Carrier Ethernet продължава да доминира и изпреварва всички други технологии и услуги на телком пазара." 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X