Операторски Мрежи

LTE Advanced постига 10 пъти по-високи скорости

Владимир Владков

Скорости до 10 пъти по-високи от ползваните от LTE потребителите в Швеция, демонстрира в шведския град Киста Ericsson, използвайки новата технология LTE Advanced. Системата e базирана на комерсиален хардуер и по време на експеримента теста работеше на тестова честота, осигурена от шведския регулатор PTS. По този начин Ericsson демонстрира за първи път LTE Advanced функционалности като агрегиране на носещите "3х20MHz" (общо 60MHz) в радиоинтерфейса на мобилна мрежа.

 

 

"Швеция е пионер по отношение на развитието на мобилния широколентов достъп. Швеция рано задели „хармонизиран" спектър в честотния диапазон 2,6GHz и 800MHz, стана и първата държава в света, която комерсиално внедри LTE, коментира Ърбан Лендмарк, ръководител на „Честотен отдел" в PTS – Днешната демонстрация показва, че мобилните широколентови технологии продължават да се развиват с високи темпове."

LTE Advanced увеличи скоростта и капацитета. Технологията е съвместима с версия 10 на глобалния стандарт 3GPP (Release 10). Внедряването на LTE Advanced в комерсиалните мрежи се очаква през 2013 г.

"Ericsson призовава всички регулатори да освободят „хармонизиран" спектър възможно най-скоро, заяви Улф Едвалдсон, вицепрезидент и ръководител на отдела за радиопродукти в Ericsson. - Следващата стъпка в развитието на LTE подобрява предлаганите услуги, представянето и трафика на данни. Тя дава възможност на операторите да капитализират по-добре съществуващата си инфраструктура."

Подобренията в LTE Advanced включват обединяване на носещите честоти и разширена MIMO функционалност. От потребителска гледна точка това означава, че информацията ще може да бъде изпращана и връщана много по-бързо, дори когато мрежите са претоварени. В комбинация с по-високите скорости, това подобрява значително потребителското изживяване.

Демонстрационната система е базирана на мултистандартната базова станция RBS 6000 на Ericsson. Трафикът бе прехвърлян между RBS и движещ се микробус, от който можеше да се наблюдава производителността на мрежата. По време на демонстрацията бе използвана 60MHz агрегирана лента. За сравнение съществуващите в момента комерсиални LTE мрежи използват максимум 20MHz летна. За сваляне на информация се разчиташе и на MIMO технологията, вариант 8x8. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X