Операторски Мрежи

ВАС потвърди санкцията на Глобул

Владимир Владков

Петчленен състав на Върховния административен съд е потвърдил решението на КЗК от декември 2008 г. за налагане на имуществена санкция в размер на 150 хил. лв. на Глобул заради организираната от телекома промоционалната игра „100 на 100", съобщиха от антимонополното ведомство. В тази игра участниците изпращаха SMS-и (минимум 2) на обща стойност 2,40 лв., срещу което придобиваха право на участие в разпределението на леки автомобили Mercedes.

„Анализът на Комисията показа, че стойността на всяка награда в играта надвишава изключително много допустимите прагове, предвидени в закона, а именно 10 минимални работни заплати или 100 пъти стойността на предлаганата услуга SMS", бе обосновката на КЗК, която при определяне на санкцията е взела предвид и продължителния срок на кампанията, количеството автомобили, както и икономическото състояние на търговеца.

„Обективните параметри на играта създават условия да се изопачи съществено икономическото поведение на потребителя по отношение на предлаганата услуга, като поставят вземането на решение за закупуване на услугата под неблагоразумното въздействие на склонността на човек да рискува, участвайки в игри с парични или предметни награди", пише в решението на Върховния административен съд.

В този случай усилията на икономическите оператори се насочват към непазарни методи на привличане на клиенти, вместо към подобряване на конкурентоспособността на предлагания продукт. Това, от своя страна, представлява недобросъвестна търговска практика и води до нарушаване на смисъла на конкуренцията - осигуряването на по-качествени услуги на по-конкурентни цени.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X