Операторски Мрежи

LTE мрежата в Стокхолм започна да предоставя комерсиални услуги (допълнено)

Владимир Владков

Първата и най-голяма в света комерсиална 4G услуга бе пусната от TeliaSonera и Ericsson в Стокхолм, съобщиха от шведската компания, допълвайки, че пускането й в експлоатация се е осъществило по-рано от планираното, а покритието й е най-мащабното към момента
Базовата станция RBS6000 поддържа LTE"От днес настъпва нова ера в мобилните широколентови технологии. С LTE мобилното широколентово изживяване достига непознати измерения. Скоростите при LTE технологията предоставят на потребителя абсолютно безпроблемен широколентов достъп", заяви Карл-Хенрих Сванберг, президент и CEO на Ericsson.
LTE е разработена за пренос на големи обеми данни при спестяване на разход и енергия, оптимизирайки честотната лента и реализирайки безжична скорост, съизмерима с тази в оптична мрежа, твърдят от Ericsson. Благодарение на намалената латентност, потребителите могат да ползват безпроблемно каквато и да е онлайн услуга в движение - HD видео, мрежови игри и много други.
USB донгълът на Samsung с поддръжка на LTEEricsson оборудва TeliaSonerа с LTE система (4G), включваща LTE базови станции, които са част от новата RBS6000 серия, опорна мрежа Evolved Packet и мобилно оборудване - маршрутизаторите SmartEdge 1200 на Redback и най-новият EDA комутатор за многотипов достъп. LTE системата е базирана на 3GPP стандарти за радиотехнологията Long Term Evolution (LTE) и опорната технология Evolved Packet Core (EPC).
LTE мрежата на Ericsson е разположена в центъра на Стокхолм и е най-голямата до момента мрежа от този род. Клиентите на TeliaSonera са първите, които имат достъп до LTE услуги чрез наличните в търговската мрежа „LTE донгъли" на Samsung.
Новата 4G услуга ще струва 599 шведски крони ($84) на месец, но до 1 юли потребителите ще плащат само по 4 крони, твърди Ерик Холбърг, шеф на поделението за мобилни услуги в TeliaSonera. Днес операторът събира такси 19,50 или 124,50 крони за мобилен ШЛ достъп на месец, показват данните от уеб сайта на компанията. Модемът е включен в цената само на скъпата оферта, а за по-евтината тарифа потребителят плаща по още 50 крони на месец. За тези два абонамента мобилният трафик от данни е съответно 1 GB и 10 GB, докато при новия LTE план обемът е 30 на месец.
LTE абонатите ще получат достъп до Интернет чрез модем на Samsung, който е безплатен. Той обаче поддържа само LTE, така че новите абонати ще получават и 3G USB стик, за да се свързват с Интернет на места, където LTE няма покритие.
Притежаването на два модема е само временно решения, обясняват от TeliaSonera. Те ще бъдат сменени с един, който ще поддържа и LTE, и 3G, като се очаква това да се случи през второто тримесечие на 2010 г., добавят от TeliaSonera.

CW/Б
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X