Операторски Мрежи

ZTE представи първите обединени решения за базови станции у нас

Computer World

Шен Янг, директор решения за
мултинационални телеком
оператори в ZTE
За пръв път у нас ZTE Corporation представи SDR (Software-defined radio) базови станции (BTS), основани на обединена платформа, която включва GSM, WCDMA, LTE, HSPA, WiMAX, UMTS. Това стана ясно по време на семинар, организиран от мрежовия гигант в София, на който присъстваха представители на трите ни мобилни ператора - Globul, M-Тел и Vivacom. Тази платформа предлага възможност за оптимизиранен на честотния фон или намаляване загубата на разсейване на честотните вълни, както и опции за надграждане от GSM към UMTS и дори към LTE, без да е нужно закупуването на допълнително отделно оборудване. Едно от големите предимства на представената SDR система е, че тя може да поддържа тези технологии по едно и също време, като същевременно предлага възможност за 45% енергийно спестяване.
Сред основните качества на новото решение е опцията за надграждане от HSPA към HSPA+/LTE като хардуерна платформа е една и съща - коментира по време на събитието Шен Янг, директор решения за мултинационални телеком оператори в ZTE. - Освен това обединената SDR система за BTS предлага възможност за оптимизиране на мрежовите ресурси."
По време на конференцията стана ясно, че ZTE е лидер при доставките на SDR базови станции в света. Освен това мрежовият гигант е лидер на 3G пазара в Китай. Според изнесена от представители на компанията информация делът й в азиатската държава е 35%. По отношение на световните доставки на 3G оборудване делът на компанията е 16 на сто.
„За 2008 година ZTE е предложила половин милион преносни линии, - разкри Боян Георгиев, изпълнителен директор на ZTE България. - а за първата половина на 2009 г. ние имаме над 320 хил. доставки на такива линии."
Един от компонентите на платформата е BBU (Base Band Unit) устройството. То предлага multi-mode конфигурация и поддържа 5 слота за различните телекомуникационни системи. Това решение се свързва към друг компонент в SDR системата - RRU (radio remote unit) устройството, което поддържа HSPA+, LTE, GSM, WCDMA технологии.
Представените устройства BBU B8200 и RRU R8860 са обявени от ZTE през Q1 2009, а през Q3 т.г. е анонсирано решението RRU R8880, което също се интегрира в SDR платформата. През 2011 и 2012 г. мрежовият разработчик се очаква да пусне продукта за клетъчна корпоративна Femto мрежа eNodeB. Той предлага автоматично засичане на съседните клетки, автоматично конфигуриране, работа в честотен спектър до 10 MHz и възможност за download и upload със скорост съответно 40 и 20 Mbps.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X