Операторски Мрежи

М-Тел стартира търговски HSPA+ услуги със скорост до 21 Mbps

Владимир Владков

Мобилтел демонстрира на живо скоростта на мобилния интернет, който предлага с най-новата си технология HSPA+, като търговският старт на услугата е предвиден за 17 септември в столицата.
М-Тел е първият телеком оператор в България и шестнадесетият в света, който надгражда своята 3G мрежа с технологията HSPA+, като по този начин предлага на своите клиенти скорост за мобилно сваляне на данни до 21 Mbps, а изпращането е със скорост до 5,76 Mbps. „Компанията е единствената, която разполага с необходимия честотен спектър за търговски старт на новата технология", обясни Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на Мобилтел. Според Андреас Кухар всеки потребител ще може да разчита на две честотни ленти по 5 MHz, което удвоява „магистралата" за мобилен пренос на данни. „Новата технология осигурява 6 пъти по-висока скорост на download от HSDPA 3,6 Mbps и е три пъти по-бърза от достъпната в момента HSDPA 7,2 Mbps", заяви Кухар.
За 4 години само за развитие на мобилните широколентови услуги Мобилтел е инвестирала над 100 млн. евро, а общо за развитие на инфраструктурата и услугите компанията е вложила над 600 млн. евро, превръщайки се в най-големият инвеститор на българския телекомуникационен пазар, заяви Майерхофер.

Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на Мобилтел, и Александър Кухар, главен технически директор в Мобилтел.


"За съжаление в България проникването на широколентовия интернет все още е на много ниско ниво, включително на мобилното. Но ние сме готови да подкрепим с нашия опит и експерти правителството, за да достигне тази услуга до максимален брой българи. Навлизането й в области като образованието и здравеопазването е много важно за развитието на българското общество. Като цяло по-близкото сътрудничество между нас, като компания с едни от най-големите инвестиции в България, и държавата би довело до по-бърза промяна в сферата на технологиите и телекомуникациите", сподели позицията на Мобилтел Андреас Майерхофер.
За да демонстрира последните си високотехнологични продукти и услуги телекомът организира в София изложението M-Tel Hi-Tech Fest от 10 до 14 септември. Всеки ден ще бъде посветен на иновативен продукт или услуга, с които посетителите на изложението ще се запознаят преди премиерата им в магазините на М-Тел.
На 10 септември е „Денят на M-Tel Netbook", като клиентите ще видят най-новия USB стик за мобилен интернет, поддържащ HSPA+ и позволяващ пренос на данни към лаптопа със скорост до 21 Mbps. Лаптопът Dell Adamo с дебелина само 1,64 см и екран 13,4 инча ще се предлага в магазините на компанията за 199,9 лв. на месец в комплект с 2 GB месечен трафик и безплатен USB стик. Другият иновативен и стилен модел на Dell - XPS M1330 с 13,3-инчов екран, мултимедийни възможности и дистанционно управление ще се продава за 99,90 лв. месечна вноска с включени 2GB. В „HSPA+" портфолиото на М-Тел влизат още 15,4-инчовият мултимедиен Toshiba Satellite L300-22L (79,9 лв. месечна вноска) и миниатюрният HP Compaque (за 59,9 лв. на месец), отново с 2GB месечен трафик.
Със старта на новата HSPA+ мрежа Мобилтел обяви и нови тарифни планове за пренос на данни, които пуска на пазара от 14 септември. Клиентите ще избират между 4 предложения - от 3,9 лв. месечно за M-Tel Easy Surf (25 ст./MB) до 15,9 лв. за M-Tel Power Surf, при който цената на един „мобилен" MB е 1 ст.
CW/Б
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X