Операционни Системи

Версиите на Android – история на възхода от 1.0 до 11 (част I)

Владимир Владков

Каква дълго и на моменти странно пътешествие.
От встъпителната си версия до днес Android се трансформира визуално, концептуално и функционално, като прави това отново и отново. Мобилната операционна система на Google може и да започна с доста оскъдни функции, но се разви доста бързо.
Предлагаме една бърза "обиколка" с акцентите върху версията на Android от раждането на платформата до днес. (Можете да прескочите напред, ако просто искате да видите какво е новото в Android 11.)

Android версия 1.0 до 1.1: Първи стъпки
Android направи официалния си дебют през 2008 г. с Android 1.0, версия, толкова древна, че дори си нямаше смешно кодово име.
Тогава нещата бяха доста базови, но софтуерът включваше пакет от ранните приложения на Google като Gmail, Maps, Calendar и YouTube, като всички те бяха интегрирани в операционната система, което рязко контрастира с по-лесно актуализиращия се модел на самостоятелни приложения, използван днес.

Android версия 1.0 в един от първите смартфони на T-MOBILEПървичният (Home) екран на Android 1.0 и неговият елементарен уеб браузер (все още не е кръстен Chrome).

Android версия 1.0 в един от първите смартфони на T-MOBILEПървичният (Home) екран на Android 1.0 и неговият елементарен уеб браузер (все още не е кръстен Chrome).Android версия 1.5: Cupcake
С пускането в началото на 2009 г. Android версия 1.5 (Cupcake) се роди и традицията за кръщаване на версиите на Android със "сладкарски" имена. Cupcake представи редица усъвършенствания на интерфейса на Android, включително първата екранна клавиатура - нещо, което бе необходимо, защото телефоните вече "избягаха" от повсеместната физическа клавиатура.
Cupcake донесе на потребителите и работна рамка за притурки за външни приложения, които бързо се превърнаха в един от отличителните елементи на Android, като това осигури на платформата първата в света възможност за записване на видео.

Android версия 1.5 Cupcake. Cupcake за първи път пусна приспособления за външните приложения.

Android версия 1.5 Cupcake. Cupcake за първи път пусна приспособления за външните приложения.Android версия 1.6: Donut
Версията "Поничка" на Android 1.6 (Donut) бе представена пред света през есента на 2009 г. Donut попълни някои сериозни пропуска в "сърцето" на Android, включително способността на операционната система да работи с разнообразни размери и резолюции на екраните, фактор, който се оказа критично важен за следващите години. Тази версия добави и поддръжка на CDMA мрежи в САЩ като тази на Verizon, което изигра ключова роля за незабавното взривоподобно нарастване на популярността на Android в САЩ.

Android версия 1.6 Donut. Универсалната търсачка на Android се появи за първи път в Android 1.6.

© GOOGLE

Android версия 1.6 Donut. Универсалната търсачка на Android се появи за първи път в Android 1.6.Android versions 2.0 to 2.1: Eclair
Поддържайки много висок темп на пускане на нови версии в първите години на Android, версия 2.0 Eclair ("Еклер") се появи само шест седмици след Donut. Eclair беше първата версия на Android, която нахлу в съзнанието на мнозина потребители благодарение на оригиналния телефон Motorola Droid и мащабната маркетингова кампания, която му организира Verizon.

Рекламата на Verizon "iDon't" за телефона Droid на Motorola.


Най-голямата трансформация в тази версия беше добавянето на гласова навигация за упътване при завиване и информация за трафика в реално време - нещо нечувано дотогава (и все още несравнимо) в света на смартфоните. Освен гласовата навигацията Eclair донесе на потребителите на Android анимирани екранни тапети, както и първата функция за преобразуване на реч в текст. И предизвика буря в индустрията чрез вмъкване в Android на ексклузивната дотогава за iOS възможност за увеличение чрез събиране на екрана с два пръста. Този ход често се разглежда като искрата, която запали дългогодишната "термоядрена война" на Apple срещу Google.

Аndroid версии 2.0, 2.1, 2.2 Eclair. Първите версии Eclair, предоставящи пътна навигация с указания за всеки завой и функция говор към текст.

© GOOGLE

Аndroid версии 2.0, 2.1, 2.2 Eclair. Първите версии Eclair, предоставящи пътна навигация с указания за всеки завой и функция говор към текст.Android версия 2.2: Froyo
Само 4 месеца след появата на Android 2.1, Google сервира и ягодовия йогурт - Android 2.2, Froyo, който осигури множество невидими на пръв поглед подобрения на производителността. Froyo обаче предостави и някои важни видими функции, включително добавянето на стандартния склад в долната част на началния екран, както и първото представяне на функцията Voice Actions, която позволи на потребителите да изпълняват основни функции като получаване на упътвания и правене на бележки чрез докосване на икона и след това произнасяне на команда.

Android версия 2.2 Froyo. Първият реален опит на Google за гласов контрол във Froyo.

© GOOGLE

Android версия 2.2 Froyo. Първият реален опит на Google за гласов контрол във Froyo.


За отбелязване е, че Froyo осигури и поддръжка за Flash в уеб браузъра на Android - опция, която беше важна заради широкоразпространеното използване на Flash по това време, както и заради категоричната позиция на Apple да не го поддържа в своите мобилни устройства. Apple в крайна сметка щеше да спечели, а Flash започна да се използва много по-рядко. Но когато все още беше навсякъде, достъпът до цялата мрежа без никакви "черни дупки" беше истинско предимство, което само Android можеше да предложи.

Android версия 2.3: Gingerbread
Първата истинска визуална идентичност на Android започна да се фокусира с излизането на "Меденката" през 2010 г. Яркозеленото отдавна беше цветът на робота талисман на Android, а с Gingerbread той стана неразделна част от външния вид на операционната система. Черно и зелено проникнаха в целия потребителски интерфейс, когато Android започна бавния си поход към свой характерен дизайн.

Android версия 2.3 Gingerbread. Лесно беше да си зелено-черен в епохата на Gingerbread.

© JR RAPHAEL / IDG

Android версия 2.3 Gingerbread. Лесно беше да си зелено-черен в епохата на Gingerbread.Android 3.0 до 3.2: Honeycomb
Периодът на "медената пита" Honeycomb (2011 г.) бе странно време за Android. Android 3.0 се появи на света само като версия за таблет, придружавайки пускането на Motorola Xoom, а чрез последователните актуализации 3.1 и 3.2, тя остана единствено система за таблети (и то със затворен код).
Под ръководството на новия шеф по дизайна Матиас Диарте Honeycomb представи драматично преосмислен потребителски интерфейс за Android. Той предложи космически "холографски" дизайн, който "играеше" със запазената марка на платформата в зелено и синьо и поставяше акцент върху това да се възползвате максимално пространството на екрана на таблета.

Android версии 3.0, 3.1, 3.2 Honeycomb. Honeycomb: Когато Android получи хологографски син дизайн

© JR RAPHAEL / IDG

Android версии 3.0, 3.1, 3.2 Honeycomb. Honeycomb: Когато Android получи хологографски син дизайн


Въпреки че концепцията за специфичен за таблета интерфейс не изтрая много време, много от идеите в Honeycomb поставиха основите на Android, който познаваме днес. Софтуерът беше първият, който използва екранните бутони за основните навигационни команди на Android. Отбеляза началото на края на постоянно препълвания бутон за меню. Представи и концепцията за подобен на карта потребителски интерфейс с включването на списък с последно използвани приложения.

Android версия 4.0: Ice Cream Sandwich
Версия Honeycomb подейства като мост между старото и новото, а "Сладоледеният сандвич", пуснат през 2011 г., послужи като официално встъпване на платформата в ерата на модерния дизайн. Версията усъвършенства визуалните концепции, внедрени в Honeycomb и обедини таблетите и телефоните с една обща визия на потребителския интерфейс.
Ice Cream Sandwich отхвърли голяма част от "холографския" външен вид на Honeycomb, но запази използването на синьото в цялата система. Тази версия пренесе основни системни елементи като екранни бутони и подобен на карта външен вид за превключване между приложенията.

Android версия 4.0 Ice Cream Sandwich. Основният екран на ICS и интерфейс за превключване между приложенията.

© JR RAPHAEL / IDG

Android версия 4.0 Ice Cream Sandwich. Основният екран на ICS и интерфейс за превключване между приложенията.


Android 4.0 направи плъзгането интегрален метод за действие в операционната система, чрез революционната тогава способност да изтрива неща като известия и скорошни приложения. И това стартира бавния процес на въвеждане на стандартизирана рамка за дизайна - известна като "Holo" - в цялата операционна система и в екосистемата от приложенията за Android.

Android версии 4.1 to 4.3: Jelly Bean
Обхващащи три въздействащи версии на Android, версиите на Jelly Bean за 2012 и 2013 г. използваха "свежата" основа от ICS и постигнаха значителен напредък при фината настройка и надграждането на платформата. Версията добавиха уравновесеност и блясък към операционната система и направиха Android по-привлекателна за обикновения потребител.

Android версии 4.1 4.2 4.3 Jelly Bean. Панелът Quick Settings Jelly Bean и краткотрайната функция за преместване на приспособления на заключения екран.

© JR RAPHAEL / IDG

Android версии 4.1 4.2 4.3 Jelly Bean. Панелът Quick Settings Jelly Bean и краткотрайната функция за преместване на приспособления на заключения екран.


Освен визуалните подобрения Jelly Bean донесе първото усещане за Google Now - грандиозно средство за прогнозно разузнаване, което за съжаление се превърна в емисии от досадни новини. Тази версия ни даде разширяеми и интерактивни известия, разширена система за гласово търсене и по-усъвършенствана система за показване на резултатите от търсенето като цяло, с фокус върху резултатите, базирани на карти, които се опитаха да отговорят директно на въпроси.

Поддръжката на множество потребители също бе нова функционалност, макар и само за таблети към момента, а ранната версия на панела за бързи настройки в Android се появи за първи път. Jelly Bean въведе и силно желаната система за поставяне на приспособления на заключения ви екран, която, подобно на много функции на Android през годините, тихо изчезна няколко години по-късно.

Android версия 4.4: KitKat
В края на 2013 г. се появи и версията KitKat, която сложи край на "мрачната" ера на Android, като черните от Gingerbread и сините от Honeycomb най-сетне излязоха от операционната система. По-леки фонове и повече неутрални акценти с прозрачна лента на състоянието и бели икони осигуриха на операционната система по-съвременен вид.

Android версия 4.4 KitKat.Олекотеният основен екран на KitKat и специализираният панел Google Now.

© JR RAPHAEL / IDG

Android версия 4.4 KitKat.Олекотеният основен екран на KitKat и специализираният панел Google Now.


Android 4.4 бе и първата с поддръжка на "OK, Google", но в KitKat подканата за активиране със "свободни ръце" работи само когато екранът ви вече е включен и сте били на началния екран или в приложението Google.
Версията беше първият опит на Google да твърди, че има пълен панел на началния екран за своите услуги - поне за потребителите на собствените телефони Nexus и за онези, които изберат да изтеглят първия самостоятелен "стартиращ".

Android версии 5.0 и 5.1: Lollipop
Google преоткри Android, за пореден път, с пускането на Android 5.0 Lollipop през есента на 2014. Lollipop представи все още актуалния стандарт Material Design, който донесе изцяло нов външен вид, който се разпростря върху целия Android, приложенията и дори върху други продукти на Google.
Базираната на карта концепция, която обхвана Android, се превърна в основен модел на потребителския интерфейс - такъв, който да насочва появата на всичко - от известията, които сега се показват на заключения екран за бърз достъп, до списъка с последно използвани приложения.

Android версии 5.0 и 5.1 Lollipop. Lollipop и настъпването на "материалния дизайн".

© JR RAPHAEL / IDG

Android версии 5.0 и 5.1 Lollipop. Lollipop и настъпването на "материалния дизайн".


Lollipop представи множество нови функции в Android, включително наистина гласово управление без ръце чрез командата "OK, Google', поддръжка за множество потребители и приоритетен режим за по-добро управление на уведомленията. За съжаление промените бяха толкова много, че се появиха и куп обезпокоителни грешки, много от които нямаше да бъдат изгладени преди версията 5.1, появила се през следващата година.

Android версия 6.0: Marshmallow
На фона на голямата историческа сцена, версията от 2015 г. Marshmallow донесе сравнително малка промяна, беше по-скоро като за актуализация на ниво 0.1 на предишната. Но така започна тенденцията за представяне на една голяма нова версия на Android годишно, като тази версия се сдобиваше със свой собствен номер и, разбира се, кодово име.

Най-грабващият вниманието елемент от Marshmallow бе функцията Now On Tap, която имаше голям потенциал, но Google никога не го разви напълно. Функцията за екранно търсене просто бе премахната през следващата година.

Android версия 6.0 Marshmallow.Marshmallow и почти брилянтната функция Google Now on Tap.

© JR RAPHAEL / IDG

Android версия 6.0 Marshmallow.Marshmallow и почти брилянтната функция Google Now on Tap.


Android 6.0 донесе и няколко малки подобрения, които бяха запазени, като по-гранулирани разрешителни за приложенията, поддръжка на четци за пръстови отпечатъци, както и поддръжка на USB-C.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X