Операционни Системи

Милиарди Android устройства се оказаха уязвими за хакерите

Иван Гайдаров

Повече от милиард потребители на устройства с Android са изложени на риск хакери да превземат телефоните им и да ги направят неизползваеми или да ги превърнат в шпионски инструменти. Изследователите по сигурността от Check Point са анализирали популярни чипове Qualcomm, използвани в до 40% от смартфоните, и са открили 400 сериозни уязвимости в кода.

Ако бъдат експлоатирани, уязвимостите могат да позволят на хакерите да получат достъп до лична информация като снимки и имейли, или да направят устройството практически неизползваемо.

Хакерите също така могат да използват зловреден софтуер, за да направят атаките си напълно невидими за собствениците на устройства, предупреждават изследователите.

Концепцията "System On A Chips" на Qualcomm намира място в популярни смартфони на редица производители, в това число Google, Samsung, Xiaomi, LG и OnePlus, съобщават от Check Point. Компанията е уведомена за уязвимостите, но не е разкрила подробности в общественото пространство.

Янив Балмас, ръководител на кибер изследванията в Check Point, обяснява: "Можете да бъдете шпионирани. Можете да загубите всичките си данни. Ако подобни уязвими места бъдат намерени и използвани от злонамерени участници, това ще удари милиони потребители на мобилни телефони, които почти няма начин да се защитят."

"Нападателите могат да превърнат телефона в перфектен инструмент за шпиониране, без да се изисква никакво взаимодействие с потребителя. Информацията, която може да бъде извлечена от телефона, включва снимки, видеоклипове, записи на разговори, данни от микрофона в реално време, GPS и данни за местоположението. Нападателите също така могат да направят мобилния телефон непрекъснато да дава заето, а цялата информация на устройството - недостъпна", разказват в блога си от Check Point.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X