Операционни Системи

DARPA представи персонализирана Android OS с акцент върху сигурността

Иван Гайдаров

Учени от американската Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) представиха персонализирана версия на Android, предназначена да опрости включването на по-строги защитни контроли от разработчиците на приложения, в опит да се справи с опасенията относно поверителността на данните в операционната система.

Платформата с отворен код Privacy Enhancements for Android (PE for Android) е създадена от екипи на Two Six Labs и Raytheon BBN Technologies като част от програмата на DARPA, фокусирана върху поверителността - Brandeis.

Програмният мениджър на Brandeis Джошуа Барон коментира пред Mobile World Live, че платформата има за цел да се справи с разликата в разбиранията на разработчиците на приложения, която изследователите установяват. Според него много от тях не са запознати с "очакваните проблеми пред поверителността и разпоредбите, които могат да засягат използването на техните приложения".

"Опитът ни показва, че много разработчици на приложения биха предпочели да не са създатели на нещо, което ще даде възможност за злонамерен или скрит достъп до личните данни на потребителите", казва той, като добавя, че платформата улеснява използването на "технологии за запазване на поверителността".

PE for Android предлага достъп до услуга за лични данни, която позволява изолиране и сигурна обработка на чувствителна потребителска информация, за да се сведе до минимум риска от неправомерното ѝ излагане. Тя също така предоставя по-малко чувствителни подробности, като например код на район вместо GPS данни при заявки за местоположение.

Наличното в платформата API за управление на политиките предлага на потребителите повече подробности за това как се използват техните данни и по-добър контрол върху разрешенията.

През 2012 г. Агенцията за национална сигурност на САЩ внедри версия на Android с подобрения в сигурността.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X