Операционни Системи

След майския ъпдейт Windows 10 ще бъде по-бърз

Александър Главчев

През май 2020 г. Windows 10 ще получи обновяване до версия 2004, с която ще дойдат редица нови функции и подобрения. Една от най-важните промени в операционната система касае алгоритъма за индексиране на дисковото пространство, което ще окаже положителен ефект върху нейното бързодействие.

Индексирането е процес по преглеждане на файлове и електронни съобщения и друго съдържание и класифицирането на информацията за него чрез метаданни. Търсенето на вече индексираните файлове е значително по-бързо.

В Windows 10 индексирането се извършва чрез специална системна услуга, без да е необходима намеса от страна на потребителя. Според Windowslatest в задаващия се ъпдейт системата по-добре ще определя периодите на пикова активност на потребителя и ще регулира заделяните за този процес ресурси. С други думи максималното натоварване на дисковете ще случва тогава, когато компютърът чака за нови задачи.

Според изданието промяната ще е най-осезаема за потребителите, които ползват класически магнитни твърди дискове (HDD). Те са значително по-бавни от твърдотелните устройства (SDD), базирани на флаш чипове.

Намаляването на заявките към устройството за съхранение на данни от страна на индексиращата услуга ще увеличи общата производителност на системата при по-високо натоварване. Windowslatest отбелязват, че във новата версия на платформата индексирането може да бъде преустановено напълно при изпълняване на операции като копиране или триене на файлове.

Там са провели тестове и твърдят, че налице прираст на производителност както при обичайни инсталации, така и на виртуални машини.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X