Операционни Системи

Пандемията запази позициите на Windows 7

Александър Главчев

Делът на Windows 10 през март 2020 г. е отбелязал забавен ръст. Бизнес потребителите имат съвсем резонно обяснение да забавят плановете си за мигриране от Windows 7, чиято поддръжка приключи през януари.

Според Net Applications през миналия месец Windows 10 е имала 57,3% дял на пазара на операционни системи. Потребителите на 10-ата версия на платформата представляват 64,3% от всички ползващи Windows.

Windows бележи ръст в дяла си, но интересното е, че вътре в него процентът на Windows 10 леко спада. От Computerwold.com изчисляват, че тази тенденция ще доведе до по-бавно постигане на дялове от 75 и 80 на сто за операционната система, които се очакваше да станат факт съответно през септември и в края на 2020г. Сега те могат да се окажат изместени с по няколко месеца, съответно до януари и май 2021г.

Windows 7 пък се радва на увеличен дял. През март дялът на платформата е нараснал с един процентен пункт спрямо февруари, достигайки 29,4 на сто. Подобна е и ситуацията с Windows 8 и 8.1, където е налице ръст от 0,1 пункта.

Разбира се, това не означава че потребителите се връща към по-старите платформи. Данните на Net Applications по-скоро сочат, че много потребители са започнали да ползват по-често свои стари домашни компютри, преминавайки на дистанционна работа заради епидемията от COVID-19.

Дали това наистина е така ще проличи през идните месеци. Ако тенденцията се окаже вярна обаче, то Microsoft може да се окаже под натиск да възобнови ъпдейтите за Windows 7, поне до отшумяване на епидемията.

Всъщност компанията продължава да поддържа платформата за корпоративни потребители, ползващи платената програма за разширена поддръжка.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X