Операционни Системи

В Windows 10 може да се появи функция, отказана преди година

Александър Главчев

Microsoft възнамерява да върне в Windows 10 експериментална функция, наречена Windows Sets, разделяща всеки прозорец на табове, подобно на съвременните бразузъри. От нея компанията се отказа през пролетта на 2019 г. Като табове ще се визуализират всички отворени прозорци и програми, като потребителят ще може да ги превключва, без да ползва класическата комбинация Alt+Tab.

До момента функцията не е става част от финални версии на ОС. Сега обаче за такава вероятност съобщават участници в програмата Windows Insider. Тестър откри в бета версия на платформата редица препратки към Sets функцията. Това може да означава, че Microsoft все още не се е отказала от нея.

Според оценки на наблюдатели Windows Sets няма да види бял свят в задаващия се 20H1 ъпдейт, чието тестване вече е приключило. Т.е. евентуалната поява на функцията може да стане след най-малко половин година.

За пръв път за създаването на Windows Sets стана ясно през пролетта на 2017 г. и тогава опцията носеше името Tabbed Shell. Смяната на името стана през есента на същата година, когато стартира тестването ѝ.

В началото се планираше Sets да се използва само в UWP приложения, но после бе публикуван план за обхващане и на класически Win32 програми. В през пролетта на 2019 г. проектът е замразен. Според Microsoft тя имала нужда от значителна доработка, допълвайки, че значителна част от тестващите не са разбрали принципа ѝ на работа, а други просто не са я харесали.

Представяне на Windows Sets от 2017 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X