Операционни Системи

Microsoft ще промени дизайна на менюто Старт в Windows 10

Александър Главчев

Операционната система Windows 10 може да се лиши от една от своите най-характерни особености - т.нар. "живи плочки" (live tiles) в менюто Старт. Това съобщи сайтът Windows Latest, позовавайки се на информиран източник.

Според изданието в някоя от следващите обновявания на Windows 10 живите плочки ще бъдат заменени със статични иконки. Като цяло менюто Старт пък ще прилича повече на това от наскоро показаната Windows 10X, предназначена за устройства с два екрана. Очаква се това да се случи след ъпдейта заплануван за есента на настоящата година. С други думи промяната вероятно ще се случи през 2021 г.

Живите плочки дебютираха в Windows 8 като част от интерфейса Metro UI, а в последната версия на ОС останаха само в Старт менюто. Те представляват анимирани квадратни иконки, на които може да се изобразява прясно съдържание като прогноза за времето или новини от съответното приложение. Плочките могат да бъдат местени и преоразмерявани по желание на потребителя.

Този начин за бързо визуализиране на информация бе част от философията на мобилната операционна система Windows Mobile, която вече не се разработва. На настолни машини живите плочки не са особено полезни и се поддържат от ограничено количество приложения.

Интересно е да се допълни, че това не е първият път, в който се появява информация за елиминиране на въпросната функция от Windows 10. Последният път това се случи в началото на 2019-та. В средата на годината пък Microsoft случайно разсекрети работна визия на обновено меню Старт - без живи плочки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X